eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Londoni elemzők: javul a közép-európai hármak növekedési környezete

Túljutott a jelenlegi növekedési ciklus mélypontján a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság, és a legutóbbi aktivitási adatok alapján javul növekedési környezetük, bár Csehország várhatóan még az idén is recesszióban lesz - vélekedtek pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott szakelemzői szerint a hármak a tavalyi és az idei év fordulóján a cég által vártnál rosszabb teljesítményt nyújtottak, a jelek szerint azonban Lengyelország és Csehország esetében az idei első, Magyarország esetében a tavalyi utolsó negyedév jelentette a növekedési mélypontot.

A GS elemzői szerint a gazdasági-üzleti felmérések és az előremutató jellegű aktivitási indikátorok az év első felénél is jobb harmadik negyedévi teljesítményre utalnak, bár mindhárom gazdaság továbbra is tényleges növekedési potenciálja alatt teljesít.

A GS szakértői mindent egybevetve azzal számolnak: a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal, a lengyel gazdaság teljesítménye 1,0 százalékkal nő 2013-ban, ugyanakkor a cseh GDP-érték a nagyon gyenge első negyedév miatt 1,0 százalékkal visszaesik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×