eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szijjártó: Közép-Európán át érkezzen az azeri gáz

Magyarországnak fontos, hogy minél több helyről jusson energiaforráshoz, ezért az országnak az az érdeke, hogy az azeri gáz is Közép-Európán keresztül jusson el a kontinensre - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Bakuban, Orbán Viktor kormányfő szombati azerbajdzsáni látogatását összegezve.

Magyarországnak az energiafüggőség felszámolása "első számú elköteleződés", ezért minden olyan tervben érdekelt, amely biztosítja, hogy az ország minél több forrásból tudjon gázt beszerezni, növelve ezzel az energiabiztonságot - fogalmazott Szijjártó Péter magyar újságírók előtt.

Példaként említette az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektről való megállapodást, amelyet az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről rendezett 2010-es bakui csúcstalálkozón írtak alá az érintett országok vezetői.

Üdvözölte egyúttal, hogy a Nabucco-konzorcium csütörtökön tudatta: az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A Nabucco-konzorcium május 16-án nyújtotta be a tervezett Nabucco-gázvezeték módosított, rövidebb nyomvonalú változata, a Nabucco West ajánlatát az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorciumnak. A gázvezeték a bolgár-török határtól bolgár, román, magyar és osztrák területen keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből.

Orbán Viktor szombati bakui tárgyalásairól szólva Szijjártó beszámolt az Ilham Aliyev köztársasági elnökkel és Artur Rasizade miniszterelnökkel folytatott megbeszélésekről. A vezetők megállapodtak abban, hogy tovább fogják erősíteni a Magyarország és Azerbajdzsán közötti stratégiai együttműködést. Ennek konkrét területeit a két ország közötti gazdasági vegyes bizottságban vitatják majd meg.

Azerbajdzsánban jelentős infrastruktúrafejlesztések zajlanak, amelyek komoly lehetőségeket jelenthetnek a magyar gazdaságnak - mondta az államtitkár, példaként említve a magyar építőipart, amelynek az európai gazdasági kihívások miatt vannak lekötetlen kapacitásai.

Beszámolt arról a megállapodásról is, amely szerint bővítik a Magyarország és Azerbajdzsán közötti ösztöndíjprogramot, így a mostaninál több azeri hallgató tanulhat majd Magyarországon, és fordítva, magyar diákok is érkezhetnek a kaukázusi ország felsőoktatásába.

Orbán Viktor mindemellett biztosította a bakui vezetést: Magyarország továbbra is komoly támogatója marad Azerbajdzsán euroatlanti integrációs törekvéseinek, és szorgalmazza, hogy a keleti partnerség programján belül az Európai Unió és Azerbajdzsán fűzze még szorosabbra a kapcsolatait - idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Orbán Viktor délelőtt részt vett az azeri fővárosban zajló Crans Montana Fórumon, egy energiapolitikai tanácskozáson, majd a kétoldalú megbeszélések mellett megkoszorúzta Heydar Aliyev volt államfő sírját és a Hősök emlékművét.

A miniszterelnök Bakuból Kijevbe utazik, hogy a helyszínen nézze meg vasárnap este a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, a Spanyolország-Olaszország mérkőzést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×