INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szabad utat ad az Európai Bizottság az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez

Infostart / InfoRádió
Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben. Közölte azt is, hogy a Bizottság kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében. Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében a testület az Európai Bírósághoz fordul.

A bizottság a szerdai testületi ülésen úgy ítélte meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos hiteltárgyalások - derül ki a testület közleményéből.

Nem közölte a bizottság, hogy pontosan mikor kezdődhetnek a megbeszélések.

A másik két kötelezettségszegési eljárás viszont a bíróság elé került. Az adatvédelmi biztos függetlenségét garantálni kell, a bírósági ügyben pedig az EU-s joggal való harmonizációt garantálni kell, és mivel ez egy sürgető kérdés (a két eljárás bíróság elé kerülése), ezért a Bizottság azt kéri a Bíróságtól, hogy sürgősen tárgyalja ezeket, illetve a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy mindeddig függesszék fel a jogszabályok alkalmazását.

A mostani döntés annak fényében született, hogy Magyarország erőteljes elkötelezettségét jelezte, és ezt erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök kedden, miután találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - írja a Portfolio.hu.

Magyarország kézzelfogható lépéseket tett annak érdekében, hogy az uniós jogszabályokkal összeegyeztethetők legyenek azok a magyarországi törvények, amelyek relevánsak a stabil és független jogi környezet biztosítása szempontjából, a kiszámítható jogi környezet ugyanis a befektetői bizalom és a makrogazdasági egyensúly szempontjából is rendkívül fontos - tájékoztatott az EB.

A fenti két mondat a kézzelfogható lépésekről azért fontos, mert a Nemzetközi Valutaalap korábban számtalanszor hangsúlyozta, hogy "kézzelfogható lépéseket" vár el a jegybank függetlenségének kérdésében.

Az Európai Bizottság korábban elküldött adminisztratív levelére adott magyar válasz fényében a Bizottság megállapította, hogy lezárja a jegybanktörvényt érintő kötelezettségszegési eljárást, amint a releváns törvénymódosításokat elfogadta Magyarország. A magyar hatóságok jelezték elkötelezettségüket, hogy folyamatosan egyeztetnek a kérdésben az Európai Központi Bankkal annak érdekében, hogy megoldás szülessen a még nyitott kérdésekre.

Magyarország jelezte elkötelezettségét az irányban is, hogy teljes mértékben végrehajtja a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságszolgáltatás területén - fogalmaz az EB.

A címlapról ajánljuk