INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Vámosi-Nagy: A tranzakciós adó a feketegazdaságot erősítheti

Infostart / InfoRádió
A feketegazdaságot fogja erősíteni a bevezetni tervezett tranzakciós adó, amit minden banki művelet után kellene fizetni - mondta el az Ernst & Young adószakértője. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint vélhetően a jövőre már csökkenő bankadót akarja ezzel pótolni a kormányzat.

2013-tól a bankokat terhelő különadó megfeleződik, 2014-től pedig megszűnik, és ezt a költségvetési lyukat kellene valahogy betömni - mondta a tranzakciós adó tervéről Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője emlékeztetett: az eddigi információk szerint minden pénzügy és banki műveletre legfeljebb egy ezrelékes adót vetnek ki.

Ami eddig a bankokat terhelte, az januártól a lakosságra és a vállalkozásokra rakódhat át a tranzakciós adóval - hangsúlyozta.

A szakértő szerint az adórendszer legnagyobb problémája a feketegazdaság jelentős mérete, de az új adónem ezt nézve ellenhatású.

Vámosi-Nagy Szabolcs nem akarta megbecsülni, mekkora bevételt hozhat a tranzakciós adó, de úgy vélekedett, inkább a hagyományos adókon belül kellene a szükséges bevételeket beszedni.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk