eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a civil szervezeteknél

A támogatások több mint 16 százalékát szabálytalanul használták fel a civil szervezetek. Az Állami Számvevőszék vizsgálatának eredményéről Horváth Balázs, az ÁSZ felügyeleti vezetője számolt be az InfoRádiónak.

Csaknem húsz millió forintnyi szabálytalanságot tárt fel a civil szervezetek elszámolásainak ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - közölte Horváth Balázs, a szervezet felügyeleti vezetője.

Az ÁSZ a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) elmúlt három évének tevékenységét vizsgálta, harminc olyan civil szervezetet ellenőrzött, amelyek az elmúlt három évben szakmai és működési támogatást is kaptak - mondta Horváth Balázs.

A vizsgálat megállapításai alapján eddig több mint 11 millió forint szabálytalanul felhasznált és elszámolt támogatás visszafizetésére kötelezték az alapkezelőt és a támogatókat. A számvevőszék jelzése nyomán, a Magyarok Közösségépítő Egyesület elnöke ellen az ügyészség nyomozást rendelt el, pénzkezelési szabálytalanságokkal kapcsolatban - közölte Horváth Balázs.

Az ÁSZ megállapítása szerint az NCA szabályozási és intézményi rendszere, támogatásának elosztása és felhasználásának kontrollja nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését és nem járult hozzá a közfeladatok hatékonyabb ellátásához.

A vizsgálat szerint az NCA szervezete széttagolt, működését a felelősség hozzárendelése nélküli feladatmegosztás és koordinációs hiányosságok jellemezték. Az ÁSZ jelentés kifogásolta azt is, hogy az NCA testületeinek - háromévenkénti - személyi változásai során nem készült hivatalos átadás-átvétel.

Az ÁSZ jelentése kitért arra is, hogy a működési támogatások értéke sokszorosan meghaladta a szakmai feladatokra igényelt összegekét.

A szabálytalanságok nagyrészt abból álltak, hogy nem dokumentálták a támogatási célok teljesítését, az elszámolás nem felelt meg a jogszabályoknak, vagy felhasználásuk eltért a támogatási szerződésben foglaltaktól.

Elek János, az ÁSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon jelenleg csaknem 50 ezer társadalmi szervezet működik, amelyek évente 500 milliárd forintnyi költségvetési támogatást kapnak. Közlése szerint az NCA-n keresztül jut el az állami támogatások 21 százaléka a civil szervezetekhez. Az ÁSZ-nak nem volt kapacitása arra, hogy a nonprofit szervezetek gazdálkodását egyenként ellenőrizze, így az NCA működését vizsgálták meg - tette hozzá a főigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×