eur:
388.38
usd:
360.72
bux:
68686.74
2024. május 7. kedd Gizella

Tovább folyósítják a hitelt Írországnak és Portugáliának

Döntöttek az Európai Unió tagországai pénteken arról, hogy folyósítják Írországnak és Portugáliának a korábban megállapodott többéves hitelcsomag következő részleteit.

A tagállamok kormányait képviselő Tanács közleménye szerint Írország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hozzájárulásával együtt 7,5 milliárd, Portugália 11,5 milliárd euró hitelt kap ebben a hónapban, illetve október elején.

A döntés úgynevezett írásos eljárással született, előzménye pedig az volt, hogy a két ország gazdasági programjának alakulásáról az EU és az IMF szakértői nyáron pozitívan foglaltak állást.

A brüsszeli és washingtoni székhelyű intézmények küldöttségei júliusban, illetve augusztusban látogattak el a két érintett euróövezeti országba, és már akkor megállapították, hogy a programok megfelelően haladnak, a bejelentett lépések tükrözik a hatóságok elkötelezettségét a pénzügyi konszolidáció és a versenyképesség növelése mellett.

A mostani hivatalos döntés így nem számít meglepetésnek egyik ország esetében sem.

Következő részletként Írországnak az EU - az euróövezeten kívüli Nagy-Britanniával együtt - 6 milliárd eurót folyósít, az IMF pedig 1,5 milliárdot. Portugália esetében az uniós részesedés 7,6 milliárd euró, a valutaalapé 3,9 milliárd.

Az EU és az IMF Dublin támogatására tavaly 85, Portugália segítésére idén 78 milliárd eurós hitelprogramot indított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×