eur:
389.55
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Matolcsy: A kormány jövő héten tárgyal a 100 milliárdos intézkedéscsomagról

A kormány kihelyezett ülésén hétfőn és kedden tárgyal a költségvetésből az idén hiányzó 100 milliárdos "lyuk" eltüntetéséhez szükséges intézkedésekről - mondta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a miniszterelnök és 11 közgazdász megbeszélését követően kérdésre válaszolva.

Veszélyes számunkra a mostani válság, mert bár kijöttünk a válság magjából, már nem vagyunk a görög úton, már nem vagyunk délen - kezdte beszédét Matolcsy György a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A tárcavezető kiemelte: a világ három nagy fejlett központja egyszerre van válságban. Az Egyesült Államok, az eurózóna és Japán is válsággal küzd. Ilyen még nem volt az 1929-es nagy világgazdasági összeomlás óta - mutatott rá.

Abban is egyetértés mutatkozott a megbeszélésen, hogy elhúzódó lesz a válság. Valamint abban is egyetértettek a résztvevők, hogy Magyarországnak meg kell védenie az elmúlt egy év gazdaságpolitikájának eredményeit.

A közgazdászok többsége egyetértett a gazdaságpolitika irányával és azzal is, hogy a kormány képes csökkenteni a hiányt és az államadósságot, emelni a foglalkoztatottság szintjét és megelőzni a fogyasztás újabb zuhanását - jelezte a tárcavezető, aki hozzáfűzte: Magyarország már nem leszakadó gazdaság, hanem az Európai Unió átlagának megfelelően tud növekedni.

Folytatnunk kell az ország átszervezését és ezért előre kell hozni az intézkedéseket, amelyeket korábban terveztünk - jelezte a nemzetgazdasági miniszter.

Elmondása szerint egyetértés volt abban, hogy be kell foltozni az idei költségvetésben keletkező 100 milliárd forintos lyukat. Emellett ismét hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés hiányát 3% alatt kell tartani.

Mindezt úgy kell elérni, hogy semmilyen megszorító politikát nem szabad alkalmazni - emelte ki Matolcsy.

"Óvtak bennünket a jövedelemadó emelésétől"

Sok okos javaslat hangzott el az egyeztetésen - foglalta össze a tárcavezető az egyeztetés eredményét. A közgazdászok óvták a kormányt attól, hogy emelje a jövedelemadókat és hogy visszaforduljon az arányos adórendszertől.

Több közgazdász is kiemelte, hogy miután Magyarországon már nem zuhan a fogyasztás, ez megszűnt. Ez nagyon nagy eredmény és ennek hátterében az egykulcsos adó bevezetése áll - magyarázta Matolcsy. Elmondása szerint egyetértés volt abban is, hogy a forgalmi és fogyasztási adó beszedését erősíteni kell.

Később kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az adóbehajtás körében, az áfabehajtás hézagainak kezelése érdekében tesz olyan hatékony és kemény lépéseket, amelynek révén az állam a bevételeihez jut.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a megbeszélésen részt vett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrinc és Auth Henrik. Megállapodtak abban, hogy a helyzetre tekintettel ezt a konzultációs fórumot fenntartják és havonta egyeztetnek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György azt mondta, hogy nézetkülönbség a megbeszélés résztvevői között leginkább a veszély mértékének megítélésében, illetve a kormány mozgásterének nagyságában volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×