eur:
391.07
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az OTP 37,288 milliárd forint adózott profitot ért el

Az OTP Bankcsoport 2011 második negyedévében 37,288 milliárd forint, az első félévében 74,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint, ami 36, illetve 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és valamivel több az elemzői várakozásoknál.

Összességében a bankcsoport eredményének növekedése a külföldi érdekeltségek profit-hozzájárulásának következménye.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a csoport működési eredménye egyedi tételek nélkül a második negyedévben 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a féléves pedig megegyezett az egy évvel korábbival, 107,298 milliárd, illetve 215,732 milliárd forint volt.

A csoport mérlegfőösszege a második negyedév végén 9.712 milliárd forint volt, 5 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban, az ügyfélhitelek állománya 6 százalékkal csökkent egy év alatt, és 7.133 milliárd forintot tett ki. A betétek értéke 5.898 milliárd forint volt, ami 1 százalékos csökkenés egy év alatt.

A nettó kamatmarzs az egy évvel korábbi 6,09 százalékról 6,25 százalékra emelkedett.

A kockázati költségek céltartalék átértékelődés nélkül 2011 második negyedévében 50 milliárd forintot tettek ki, 40 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz és 12 százalékkal az első negyedévhez képest, a féléves összeg 107 milliárd forint, 23 százalékos mérséklődést mutat.

A 90 napon túl késedelmes portfólió aránya 15 százalékról 15,4 százalékra nőtt, éves szinten 3,1 százalékponttal emelkedett. A céltartalék fedezettség 0,6 százalékponttal, 73,3 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest.

A csoport összes bevétele a negyedévben szinte megegyezett az egy évvel korábbival csaknem 194,666 milliárd forintot tett ki, a fél évben 388,743 milliárd forint volt, ugyancsak nem változott. A működési költségek 173,011 milliárd forintot tettek ki az első hat hónapban, egy százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ez a bank vezetésének magyarázata szerint erős költségkontrollt tükröz, figyelembe véve a csoportszinten számos esetben 5 százalék közeli vagy a feletti inflációt. Jelentős költségnövekedés (28 százalék) egyedül Oroszországban történt, ezt nagyrészt ellensúlyozta az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) költségeinek 5 százalékos csökkentése.

Az elmúlt negyedévhez hasonlóan tovább nőtt a külföldi leányvállalatok profit-hozzájárulása: javult az orosz leánybank teljesítménye, jó volt az ukrán, a bolgár, a román és a horvát érdekeltség eredménye. A második negyedévében a konszolidált profitból 15,7 milliárd forint származott külföldről (+4,5 milliárd forint az előző negyedévhez képest). Ezzel 2011 első hat hónapjában az adózott eredményhez 26,8 milliárd forinttal (a korrigált profit 30 százalékával, a bankadót is tartalmazó számviteli eredmény 36 százalékával) járultak hozzá a külföldi leányvállalatok, szemben a bázisidőszak közel 3 milliárd forintos veszteségével. Ugyanezen időszak alatt az OTP Core eredménye 24 százalékkal, 83 milliárd forintról 63 milliárd forintra csökkent.

A csoport saját tőkéje az időszak végére 1.338 milliárd forintra nőtt, ez éves szinten egy, negyedéves összevetésben 3 százalékos emelkedés.
Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója javult, 2011. június végére18,0 százalékára emelkedett, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) 2,1 százalékponttal, 15,1 százalékra nőtt egy év alatt.

Az Európai Bankhatóság (EBA) által 2011. július 15-én publikált második európai stressz-teszt eredménye alapján az OTP Bank továbbra is Európa egyik legstabilabb pénzintézete, a pesszimista forgatókönyv esetén kalkulált 13,6 százalékos Core Tier1 mutatója a harmadik legmagasabb az európai bankok között.

A gyorsjelentésben kiemelték, hogy az elmúlt hónapban felerősödtek az eurózóna perifériaországaival, továbbá az Olaszországgal, illetve augusztus elején az USA-val kapcsolatos befektetői félelmek. Az OTP Csoport azonban sem az ún. eurózóna periféria országok,sem pedig az amerikai állam felé nem rendelkezik materiális értékpapír kitettséggel,ennek megfelelően - regionális versenytársaitól eltérően - sem a második negyedévben, sem pedig az elkövetkező időszakokban nem kerül(t)sor veszteségleírásra.

Az OTP részvényeit a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik, a papír csütörtökön 3.980 forinton zárt, legmagasabb értéke az elmúlt egy évben 6.475 forint volt, a legalacsonyabb 3.851 forint volt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×