eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megvan a megoldás a cukorgondokra?

A sztevia lehet a megoldás Magyarország cukortermelési problémáira, feltéve ha az Európai Unió engedélyezi a dél-amerikai növény élelmiszerként történő hasznosítását.

Az elhibázott cukoripari privatizáció az oka annak, hogy Magyarország elveszítette a cukorkvótájának 75 százalékát, a 2004-es uniós csatlakozás óta - mondta a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkára. Kelemen István szerint az uniós cukorkvóta megszüntetése sem jelentene megoldást, mivel az európai termelés nem versenyképes a dél-amerikaival.

Kelemen István szerint a megoldás a sztevia nevű növény termesztése lehetne, amely ugyan Dél-Amerikában őshonos, de úgy tűnik, az Európai Unió engedélyezi ennek a növénynek a termesztését és étkezési feldolgozását.

Már megkezdte munkáját az a vizsgálóbizottság, amely a magyar cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot vizsgálja. Font Sándor, a bizottság elnöke elmondta: az uniós kvótarendszer változása esetén a kormány szándéka, hogy új cukorgyár létesüljön Magyarországon.

Font Sándor szerint Magyarországnak ugrásra készen kell állnia, hogy ha az Unió engedélyezi, meghonosíthassa a sztevia nevű növényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×