eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magasra ugrott a magyar csődkockázat

Miközben a magyar állampapírok másodlagos piacán nem érzékelhető a világban megfigyelt negatív, már-már pánikszerű hangulat, a magyar csődkockázat tovább emelkedett - tudta meg a Portfolio.hu állampapír-piaci kereskedőktől. Az ötéves magyar CDS-felár ma körülbelül 15 bázisponttal került feljebb a hétfői záró értékéhez képest.

Meglepő nyugalomban zajlott a kereskedés a magyar állampapírok másodpiacán kedd délelőtt - jelezte a Portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges forgalmazó állampapír-kereskedője, aki emlékeztetett arra, hogy hétfő délután is hasonló hangulat volt megfigyelhető a magyar piacon.

A kereskedő azt is hozzátette, hogy a piacon van likviditás, és kétoldali érdeklődésről is beszélhetünk. A szakember felidézte, hogy múlt héten konkrét hírek nélkül emelkedtek naponta 10-15 bázisponttal a magyar állampapírhozamok. Meglátása szerint fontos jelzés lesz a csütörtöki kötvényaukció eredménye, vagyis hogy mekkora étvágy van a magyar állampapírok iránt ilyen nemzetközi környezetben.

A magyar állampapírpiacon tapasztalt mozgásokkal összhangban vannak a nyugat-európai hozammozgások. Délelőtt ugyanis az olasz és a spanyol 10 éves hozam is 14 bázisponttal csökkent.

Emelkedőben a magyar csődkockázat

Egy másik kereskedő jelezte: a magyar csődkockázatot jelző ötéves CDS-felár már 430 bázisponton is megfordult a keddi kereskedésben. Ilyen magasan legutóbb 2009 áprilisában járt a mutató.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa keddi kommentárjában azt írta, hogy a magyar CDS-felár 18 napja emelkedik folyamatosan. Július 22-e óta 41 százalékkal kerül többe a magyar csődbiztosítás.

Euróövezeti kötvényeket vásárol az EKB

Az Európai Központi Bank bevett gyakorlattól eltérő kötvényvásárlásai a második világháború óta a legsúlyosabb válságban megrendült európai pénzügyi rendszerbe vetett piaci bizalom helyreállítását szolgálják - nyilatkozta kedden a francia Europe 1 rádiócsatornának adott interjúban Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke.

Amint azt Jean-Claude Trichet elmondta, az EKB "jelen van az euróövezeti kötvények másodpiacán", részletekbe azonban nem bocsátkozott arról pontosan milyen kötvényekről is van szó és mekkora tételekben. Közölte viszont, hogy a pontos adatokat hétfőn teszik közzé.

Trichet elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy meddig folytatja az EKB az euróövezeti kötvények másodpiaci vásárlását, mondván, a kormányoknak "a lehető leghamarabb" át kell vennie a feladatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×