eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Többmilliárdos honvédelmi megrendelésre számíthat a Rába

Többmilliárd forintos katonai jármű megrendelést készül adni a Rábának az idén a honvédelmi tárca; az idei megrendelés a tavalyinál nagyobb értékű lesz, előkészítése folyamatban van - mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Rába technológiai centrum és kísérleti vizsgálati központ átadását követően újságírói kérdésre válaszolva közölte: az együttműködést folytatni kívánják a hosszú évek óta tartó gépjármű-beszerzési program keretében.

Tény viszont, hogy a gazdasági nehézségeknek, a költségvetési elvonásoknak a fejlesztések, az új beszerzések a legfőbb kárvallottjai - tette hozzá Hende Csaba. A honvédelmi tárca az anyagi lehetőségek függvényében rendel a Rábától különböző típusú járműveket - jegyezte meg.

A vizsgálati és a technológiai központ átadásán Hende Csaba köszöntőjében az újításról, a továbblépésre való készség fontosságáról szólt.

"Nincs sok pénzünk, így aztán kénytelenek vagyunk a fejünket többet használni" - ez lehetett volna a cég mottója az elmúlt 115 évben mindvégig" - fogalmazott a miniszter. A tárcavezető rámutatott: a Rába ma három, komoly hagyományokkal és hadikultúrával rendelkező piacra szállít, az Egyesült Államok, a FÁK és az Európai Unió fegyveres erői számára. Megrendelői magas minőségi követelményeket támasztanak, amelyeknek a Rába-termékek megfelelnek - hangoztatta.

Magyarország a hadiipar területén is komoly megújulás előtt áll - közölte a miniszter. Ennek a jövőnek egyik letéteményese lesz a Rába fejlesztési intézete is, amelynek első beruházási fázisában készült el a Rába 115 éves fejlődését bemutató technológiai központ, amelyet egy meglévő üzemcsarnokban alakítottak ki. Szomszédságába telepítették a kísérleti vizsgálóközpontot, amelyben az átadás napján külföldi megrendelésre folytak vizsgálatok, ezért nem tekinthették meg az esemény résztvevői.

A beruházás most lezárult első fázisában szakembereket is felvettek, így ma már közel 70 fősre bővült a több nyelvet beszélő, kreatív magyar fejlesztőmérnök csapat - ismertette Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. A fejlesztés második lépcsőjében a jövő év első felére rezgés- és zajvizsgálattal bővítik a vizsgálati központ kapacitását.

A harmadik ütemben pedig a futóművek "lelkét" jelentő főhajtóművek fogaskerekeinek korszerű tervezési és gyártási feltételeit teremtik meg 2012. és 2013. között. Így válik teljessé a fejlesztési intézet beruházása, amelynek összköltsége 1,6 milliárd forint. Az összeg egyharmadát az Európai Unió és a magyar állam biztosította a Gazdasági Operatív Program keretében.

A beruházástól azt várják, hogy segítse a cég stratégiai céljainak megvalósulását, s járuljon hozzá a műszaki kultúra színvonalának általános emeléséhez. A fejlesztési intézet a piacképes innováció, az önálló fejlesztési képesség kibontakoztatásának garanciája - mondta Pintér István elnök-vezérigazgató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×