eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kételkedik a konvergenciaprogramban az EU-bizottság

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozandó gazdasági előrejelzésében a konvergenciaprogramban szereplőnél magasabbra, 3 százalék fölöttire becsülheti a 2012-es GDP-arányos magyar államháztartási hiányt - értesült csütörtökön a BruxInfo.

A Bizottság GDP-arányosan 3 százalék - tehát ismét a megengedett határ - feletti deficitet jósolhat Magyarországnak 2012-re, míg az április közepén benyújtott magyar konvergenciaprogram jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre.

Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán Terven alapuló konvergencia program bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt számol a kormánynál nagyobb hiánnyal jövőre, amivel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergenciaprogramban szereplő hiánycél elérésére.

Magyarország 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami meg is valósul az idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint, ám Brüsszel meglátása szerint alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével.

A Bizottság úgy látja, hogy a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétben 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, így nem lehet készpénznek venni a túlzott deficit eljárás leállítását 2012-ben még akkor sem, ha idén 3 százalék alá is csökken a hiány.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×