eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi állíthatja meg az önkormányzatok további eladósodását?

Az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint volt 2010-ben, és az idén várhatóan 370 milliárddal növekszik - olvasható a PricewaterhouseCoopers tanulmányában.

Dinamikus volt az elmúlt öt évben az önkormányzatok eladósodása, ami egyrészt annak a következménye, hogy a központi költségvetés egyre takarékosabbá vált, azaz csökkentek az önkormányzatok bevételei, másrészt pedig megnőtt a feladatkörük, ami külső finanszírozást igényelt.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fejlesztésekhez szükséges uniós pályázatokhoz az önerőt elő kellett teremteni - vázolta fel az önkormányzati eladósodottság okait a PricewaterhouseCoopers igazgatója.

Bunna Gyula hozzátette: idén év végére 1830 milliárd forintra ugorhat az önkormányzati szektor adósságállománya. A tanácsadó cég igazgatója azt mondta: a növekedés mértéke azért valószínű, mert az önkormányzatok idénre 496 milliárd forintnyi bevételt terveznek hitelfelvételekből és értékpapír kibocsátásokból, miközben e tételekből 126 milliárd forintnyi kiadással kalkulálnak.

Bunna Gyula szerint azonban kérdéses, hogy a tervezett hitelfelvételek megvalósulnak-e, mivel a szektorral szembeni banki megítélés romolhat a magasabb kockázatok miatt.

A szakember szerint idén az önkormányzatok hitel- és kötvényállománnyal kapcsolatos adósságszolgálata mintegy 110 milliárd forintot tehet ki, amelyet nehéz lesz teljesíteni állami segítség nélkül.

Mint ismert, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már az önkormányzatok adósságállományának átvételi tervéről és a bankokkal való egyeztetés szükségességéről beszélt. A PricewaterhouseCoopers igazgatója szerint az lenne a megoldás, ha az önkormányzatok legalább három-öt évre előre tudnák tervezni a kiadásaikat.

A szakember szerint, ellenkező esetben folytatódni fog az önkormányzatok eladósodása, és az sem utolsó szempont, hogy az önkormányzati feladatok milyen, a lakosság számára elfogadható színvonalon valósulhatnak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×