eur:
388.75
usd:
361.37
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Teljes körű gazdasági unióvá válhat az EU

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken az EU alapszerződésének korlátozott módosításában, amelynek célja az euróövezet és az uniós közös pénz stabilitásának fokozása - jelentette be Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács elnöke a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

Az egyszerűsített eljárással kidolgozott megállapodást az tette lehetővé, hogy az Európai Parlament a héten kedvező véleményt fogalmazott meg róla.

A megállapodás nyomán egy új bekezdés kerül a szerződésnek a Gazdasági és Monetáris Unióval foglalkozó 136-os cikkelyébe. Ennek szövege szerint "azok az uniós tagállamok, amelyek pénze az euró, stabilitási mechanizmust hozhatnak létre. Ez akkor vehető igénybe, ha elengedhetetlen ahhoz, hogy az euróövezet egészének stabilitása megmaradjon. A mechanizmus keretében kért bármilyen pénzügyi támogatás megadása szigorú feltételesség tárgya lesz."

A mostani döntést követően megkezdődhet a módosítás ratifikációja, jóváhagyása a tagországok nemzeti törvényhozásában.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után azt hangoztatta, hogy a módosítással és a gazdasági koordinációt érintő más döntésekkel az EU fontos lépést tett afelé, hogy teljes körű gazdasági unióvá váljék.

Mind ő, mint Van Rompuy megerősítette, hogy teljes körű megállapodás született 2013 júniusától működő állandó mechanizmusról és arról is, hogy az addig fenntartott (már ma is működő) ideiglenes mechanizmus támogatási képességeit megnövelik. Az utóbbiról mindazonáltal hivatalosan csak júniusban születik döntés, mert egyes tagországok belpolitikai helyzete most nem tette lehetővé a formális jóváhagyást.

A kétnapos csúcstalálkozót követően nyilatkozó uniós illetékesek és tagországi vezetők méltatták az ülésen hozott gazdasági döntéseket, amelyek Barroso fogalmazása szerint újabb áttörést jelentenek a gazdaságpolitikák összehangolásában.

A csúcs keretében - előző este - az említetteken kívül további intézkedéseket is elfogadtak, köztük az úgynevezett versenyképességi paktumot, illetve hat új, a témába vágó jogszabály tervezetét. Az utóbbiról - amelyet a magyar elnökség kiemelt feladatának tekint - a mostani döntésnek köszönhetően megkezdődhetnek az egyeztetések az Európai Parlamenttel, és a közös jóváhagyás még ebben a félévben megtörténhet.

Sajtóinformációk szerint a találkozón jelentős teret szenteltek Portugália pénzügyi helyzetének, miután az ország parlamentje elutasította az unió által támogatott takarékossági tervet.

Angela Merkel német kancellár brüsszeli sajtótájékoztatóján ismét megkerülhetetlennek nevezte, hogy az ibériai ország - bármilyen kabinet is alakul - kitartson a szigorú pénzügyi konszolidációs célok mellett.

José Socrates ügyvezető portugál miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy hazájának egyelőre nincs szüksége uniós támogatásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×