eur:
388.02
usd:
360.29
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi a következő mérföldkő, amely meghatározza Magyarország megítélését?

Két fokozattal minősítette le Magyarországot hétfő reggel a Moody's hitelminősítő, és az újabb leminősítés veszélye miatt várható, hogy többen eladják a portfóliójuk egy részét - mondta el az ING elemzője az InfoRádiónak.

Egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moody's Investors Service, az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

Az InfoRádiónak nyilatkozva az ING elemzője elmondta: korábban a piac úgy reagált ezekre a leminősítésekre, hogy hirtelen több, akár négy-öt forintot is elmozdult az árfolyam, majd onnan visszaerősödött.

Németh Dávid azonban kiemelte, hogy a mostani, még a tőzsdenyitás előtt történt leminősítés után csak kis mértékű, két forintos gyengülés volt, de folyamatosan csúszott lefelé a magyar fizetőeszköz.

Úgy véli, ha még egy szinttel leminősítenék Magyarországot, akkor sokaknak el kellene adniuk a portfóliójuk egy részét. Elképzelhetőnek tartja, hogy a további leminősítéstől való félelem miatt többen már most megszabadulnak a magyar eszközöktől, így próbálják meg csökkenteni a kitettségüket.

Ha jönne egy pozitív nemzetközi hangulat kockázatvállalási hajlandósággal, akkor az segítene Magyarország megítélésében - hangsúlyozta Németh Dávid, aki hozzátette: most mindenki februárra és márciusra vár, hogy kiderüljön, a kormány által meglebegtetett kiadáscsökkentő csomag miből fog állni, és hogyan fogja befolyásolni az ország hosszú távú költségvetési pályáját. Ez lehet a következő mérföldkő, amely meghatározhatja Magyarország megítélését az elemző szerint.

Németh Dávid elképzelhetőnek tartja, hogy a másik nagy hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings az év végén vagy a jövő év elején leminősíti Magyarországot.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×