eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lesz-e elegendő magyar munkaerő az autóipari nagyberuházásokhoz?

Az autóipari beruházások második nagy hullámát lovagolja meg most Magyarország azzal, hogy két, már itt lévő üzemben bővítés lesz és a Mercedes Kecskeméten létesít gyárat - mondta Az autó című szaklap rovatvezetője. Karner Miklós hozzátette: kevesen tudják, de az autóipari beszállítások terén még jobban állunk, és a mostani beruházások a következő években további új munkahelyek létrejöttét generálják.

A kétezres években az autóipari beruházásoknak már volt egy első hulláma, amelyből azonban Magyarország kimaradt. Dél-Korea inkább Csehországot és Szlovákiát választotta, Romániában pedig újra megjelent a Dacia - mondta az InfoRádiónak Az autó című szaklap rovatvezetője, hozzátéve: nálunk csak a Suzuki volt jelent, illetve az Audi, amely azonban csak motorokat gyártott Győrben, az Opel pedig éppen befejezte a gyártást Magyarországon.

Karner Miklós hangsúlyozta: a jelenlegi viszonyokat tekintve nagyon nagy eredmény, hogy a Mercedes, az Audi és az Opel nagyberuházásokat valósít meg a közeljövőben Magyarországon, mert a válságban rendkívül fontos, hogy új munkahelyek jöjjenek létre.

A szekértő hozzátette: az autóipari beszállítás az utóbbi időben háttérbe szorult, de Magyarország még így is európai viszonylatban is jól áll ezen a területen, hiszen számos nagy cég gyárt itt alkatrészeket. Ráadásul a három nagy autógyártó céggel új beszállítók is érkeznek, amelyek további munkahelyeket teremtenek.

Karner Miklós szerint azonban kérdés, hogy az új területekre a cégek tudnak-e majd elég magyar munkaerőt felvenni, mert jelenleg nincs megfelelő szakmunkásképzés, de biztos benne, hogy ezen a téren is lesznek változások.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×