eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így húzzák a magyar ingázók az osztrák gazdaságot

Növelik Burgenland osztrák tartomány gazdasági teljesítményét az osztrák-magyar kétoldalú egyezmény keretében Ausztriába átjáró magyar ingázók - állapította meg pénteken közzétett tanulmányában egy osztrák kutatóintézet.

A WIFO-nak az osztrák sajtóban ismertetett előrejelzése az 1998-ban Magyarországgal megkötött, a határon átjáró munkavállalókról szóló egyezmény hatásait vizsgálta.

Az eddigi folyamatok alapján 2015-re készített becslésük szerint, a kiválasztott év gazdasági teljesítményét 0,5-3,4 százalékkal növelhetik az ingázók, attól függően, hogy az osztrák munkaerő helyett alkalmazzák-e őket (pesszimista forgatókönyv) vagy pedig azon felül (optimista forgatókönyv). Az átlagos bérszínvonalra alig gyakorol hatást a foglalkoztatásuk, azokban az ágazatokban viszont, ahol a legtöbb magyar ingázót alkalmazzák, az átlagosnál jobban csökkenhetnek a bérek.

A tanulmány szerint a megállapodással érintett mintegy 2400 magyar munkavállaló megjelenése a munkaerőpiacon hozzájárult ahhoz, hogy a burgenlandi gazdaság súlypontjai eltolódtak bizonyos ágazatok, így a mezőgazdaság, a vendéglátás, a szállítás, az építőipar és a kereskedelem felé. Ezeknek a szektoroknak az értékteremtéséhez a derűlátó forgatókönyvet alapul véve éves szinten 1-1,5 millió euróval, a borúlátó forgatókönyv szerint évi 200-500 ezer euróval járulhatnak majd hozzá az ingázók.

Az átlagos bérszínvonal 0,2-0,8 százalékkal lehet alacsonyabb 2015-ben, mint az ingázókról szóló megállapodás nélkül lenne. Azokban az ágazatokban, ahol a legnagyobb arányban alkalmaznak magyar ingázókat, a pesszimista forgatókönyv szerint 2,2-5,2 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a bérek, mint akkor, ha nem létezne az egyezmény - írta a neves osztrák kutatóintézet az osztrák munkerőpiaci szolgálat (AMS) felkérésére készült elemzésében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×