INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Így ment tönkre a hazai zöldség- és gyümölcstermés csaknem fele

Infostart / InfoRádió
Az idei esztendő minden szempontból a zöldség-gyümölcs termelés mélypontja - jelentette ki az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla arról is beszélt, hogy a feketén értékesített termékek aránya eléri a 35-40 százalékot.

Mélypontként értékeli az idei évet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla kifejtette, hogy a májusi időjárás miatt a termés 35-40 százaléka tönkrement, míg a minőséget a jégverés és a gombafertőzések is rontották.

Az export az idén kevesebb lesz, ami komoly érvágást jelent, mert a termékek mintegy felét külföldre szállítják - mondta a szervezet ügyvezető igazgatója. Szólt arról is, hogy két-három hetet csúszott a szezon, és gyorsan lecsengenek bizonyos gyümölcsök a piacon.

Sújtja az ágazatot az is, hogy az elmúlt években a feketekereskedelem aránya elérte a 35-40 százalékot - hangsúlyozta Mártonffy Béla. Hozzátette: így nehéz az ágazatot fejleszteni, és mindez a piacok építését tekintve is hátrányos.

Hanganyag: Szépvölgyi István

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk