eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A bizalomhiányra figyelmeztet az EBRD elnöke

A pénzpiacok egyes kelet-európai országokkal szemben megnyilvánuló bizalomhiányára figyelmeztet az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank elnöke.

Thomas Mirow a Handelsblatt című német üzleti napilapban úgy fogalmazott: ebben a feszült helyzetben korántsem apróság, ha megszakadnak a tárgyalások egy eladósodott országnak nyújtandó hitelről. Hozzátette: Magyarország példája mutatja, hogy mennyire fontos ma a megbízható költségvetési és pénzpolitika.

A bankelnök aránytalanul magasnak nevezte a tervezett magyar bankadót, és úgy vélte: a Nemzetközi Valutalap joggal tart attól, hogy ezáltal a gazdasági növekedést veszélyeztetik.

A magyar kormány és az IMF, valamint az unió delegációja között a hétvégén szakadtak meg a tárgyalások. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a történtek miatt nincs veszélyben a magyar gazdaság stabilitása, és szeptember második vagy október első felében folytatódnak az egyeztetések. A politikus megismételte: a magyar kabinet elkötelezett az idei, GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycél mellett. Az IMF budapesti állandó irodájának vezetője közölte: nyitottak a tárgyalások felújítására, de erre nem rögzítettek időpontot a kormánnyal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×