eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Három százalék feletti zuhanás az európai tőzsdéken

Zárásra tovább hanyatlottak kedden az eleve 1,30-1,60 százalékkal mínuszban nyitó európai tőzsdeindexek.

A londoni FTSE-100 index 3,10 százalékos zuhanással 4914,22 ponton, az idén mindössze a második alkalommal zárt az 5000 pontos határ alatt. A frankfurti DAX-30 index 3,33 százalékos hanyatlással 5952,03 ponton, a párizsi CAC-40 index 4,01 százalékos eséssel 3432,99 ponton zárt.

Az EuroStoxx 50 index 4,21 százalékkal 2556,34 pontra gyengült. A legnagyobb európai részvények árfolyamát követő FTSEurofirst 300 index 2,8 százalékkal 998,27 pontra, három hete a legalacsonyabb értékre esett.

Az európai tőzsdezárás idejére az amerikai tőzsdeindexek visszaesése is két és fél - három százalékra súlyosbodott.

Kedden a kínai növekedési kilátásokkal szemben megrendült bizalom, valamint az euróövezeti pénzügyi rendszer stabilitása iránt újraéledt kételyek fokozták a piaci kockázatkerülést.

A Conference Board jelentős mértékben, a korábbi plusz 1,7 százalékos becslésről plusz 0,3 százalékkal rontotta áprilisi kínai gazdasági indikátorát. A hír már az ázsiai kereskedési szakaszban komoly tőzsdeindex eséseket okozott.

Európában tovább rontotta a hangulatot az EKB által a pénzügyi válság idején a likviditás biztosítására a bankrendszerbe pumpált összegek visszafizetési határidejének lejárata, mégpedig háromjegyű milliárdos euró összegben. A lejárati határidő ismét "karnyújtásnyi közelségbe" hozta az európai pénzügyi rendszer stabilitási problémáit.

A délután folyamán tovább rontotta a hangulatot a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexének váratlan mértékű visszaesése júniusban.

Az euróövezeti bankrendszer likviditásának szűkülése az egész pénzügyi ágazatot megterhelte. A STOXX Europe 600 banki index 4,2 százalékkal esett. A Deutsche Bank részvénye 4,18 százalékkal, a Commerzbank részvénye 2,92 százalékkal gyengült, a Barclays, a BNP a Paribas, a Societe Generale és a Credit Agricole részvények 6,3-7,9 százalékkal süllyedtek. A spanyol BBVA 7,2 százalékkal, az Intesa Sanpaolo 7,8 százalékkal gyengült.

A nyersanyag- és bányászati részvények a világgazdasági növekedés lassulása, a kínai kereslet csökkenése miatt gyengültek. A Rio Tinto 6,4 százalékkal, az Xstrata 6,1 százalékkal esett.

Az olajárak csökkentek, követve a zuhanó részvényárfolyamokat, de a gyengüléshez hozzájárult az is, hogy elhárult a viharveszély a Mexikói-öbölben.

Az európai tőzsdezárás idején a WTI nyersolaj legközelebbi szállítású határidős jegyzése 75,57 dollár volt hordónként, 2,68 dollárral, 3,42 százalékkal alacsonyabb az előző amerikai zárásnál. A Brent nyersolaj legközelebbi határidős jegyzése 3,16 százalékkal, hordónként 2,45 dollárral 75,15 dollárra csökkent.

Az arany legközelebbi szállítású határidős jegyzése 1,10 dollárral, 0,09 százalékkal 1.237,50 dollárra csökkent az előző, 1.238,60-as New York-i zárásról. Az arany ára piaci kockázatkerülés idején általában emelkedik befektetési menedék szerepének köszönhetően, de a dollár erősödése az arany árának csökkenését szokta maga után vonni, mivel dollárban denominált befektetési eszközről van szó. Ez a kapcsolat az idei év elején a kockázatkerülés elhatalmasodása idején megtört, de most újra helyreállni látszik.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×