eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Amíg lehet, nyújtanak devizahitelt a bankok

Kivárnak a bankok a devizahitelek tekintetében, azaz, amíg a szabályozás engedi, nyújtanak devizaalapú kölcsönöket. Az InfoRádió azután kérdezett meg pénzintézeteket, hogy az AXA Bank bejelentette: július 16-val felfüggeszti magyarországi devizahitelezését.

Július 16-tól felfüggeszti magyarországi devizahitelezését az AXA Bank - jelentette be a pénzintézet. A döntést a közleményben azzal indokolták, hogy a közelmúltbeli változások gyakorlatilag befagyasztották a devizahitelezési piacot.

A közlemény hangsúlyozza: már tavaly a forinthitelezésre helyezte az AXA a hangsúlyt, de kész arra, hogy megfelelő piaci viszonyok esetén visszaállítsa a devizahitelezést. "A magyar piac és a jogi feltételek változása esetén, különösen akkor, ha a szabályozás egészséges hatósági keretrendszert biztosít a védett euróhitelek számára, az AXA készen áll arra, hogy felülvizsgálja az euróhitelezéssel kapcsolatos álláspontját" - olvasható a közleményben.

Az InfoRádió több pénzintézetet is megkérdezett arról, tervezik-e a devizahitelek megszüntetését, felfüggesztését, különös tekintettel arra, hogy a miniszterelnök június elején bejelentett 29 pontos akciótervének egyik pontja a devizahitelek jelzálogjogának tilalmáról szólt. Piaci információk szerint ez ügyben jövő héten várható kormánydöntés.

Ez látszik a bankok válaszaiból is, azaz egyelőre kivárnak. Az Erste Bank nem tervezi a devizahitelek megszüntetését, de figyeli a piacot, illetve a jogszabályi változásokat. A válaszban megjegyzik: nem is keresettek a devizaalapú konstrukciók, a változások hatására jelenleg szinte kizárólag forintalapú hitelt vesznek fel a bank ügyfelei.

Az MKB Bank válaszából egyértelműen a kivárás rajzolódik ki: úgy fogalmaztak, hogy a végleges döntés hiányában határozott véleményt nem kívánnak nyilvánítani ez ügyben.

A K&H válaszában leírta: a svájci frank hitelezését már 2008. november 17-i hatállyal felfüggesztették, és jelenleg is euró- és forinthiteleket kínálnak, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy középtávon a forinthitelek térnyerésében hisznek.

A CIB Bank is úgy fogalmazott: folyamatosan figyelik a piac mozgását, döntéseiket pedig nem egyetlen piaci szereplő lépése alapján határozzák meg, hanem a piaci igények figyelembevételével nyújtja termékeit, szolgáltatásait.

Az OTP Bank válaszában közölte: láthatóan a forinthitelek felé tolódik a piac, ennek oka a csökkenő kamatkülönbözet, illetve a forint alapú hiteleket előnybe hozó szabályozás. A pénzintézetnél áprilisban a lakás- és jelzálog típusú hitelek 70 százalékát forintban vették fel az ügyfelek, miközben néhány éve még a kölcsönök 90 százaléka deviza alapú hitel volt.

A bankok válaszaiból tehát az látszik, hogy amíg a szabályozás nem változik, kínálnak devizaalapú hiteleket, igaz, ezzel az ügyfelek egyre kevésbé élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×