eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem épül az M3-as autópálya

Az M3 autópálya két szakaszára kiírt közbeszerzési eljárás harmadik eredményhirdetése után sem kötheti meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a szerződéseket a nyertesekkel, mert a vesztesek ismét megtámadták az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB). Az eredetileg tervezett szerződéskötési időponthoz képest már öt hónapos a csúszás.

A NIF honlapján közzétett sajtóközleménye szerint értetlenül áll a helyzet előtt. "A jelen közbeszerzési eljárás tárgya egy európai uniós forrásokból finanszírozott, nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségű beruházás, amelynek megvalósítása a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó folyamatos jogorvoslati eljárások miatt veszélybe került. Az eredetileg tervezett szerződéskötési időponthoz képest öt hónapos csúszás van, ami várhatóan rendkívüli feszültségeket fog okozni az építés során" - tartalmazza a közlemény.

"Szakmai megítélésünk szerint a jelen közbeszerzési eljárás tapasztalataiból az a következtetés vonható le, hogy a hazai közbeszerzési szervezetrendszer nem tudja megakadályozni azokat az ajánlattevői visszaéléseket, amelyeknek célja nyilvánvalóan csak az, hogy vesztes pozícióból a teljes projekt elindítását megakadályozzák. Társaságunk levélben fordult a Közbeszerzések Tanácsa Elnökéhez, közreműködését kérve, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság ideiglenes intézkedése folytán ellehetetlenült szerződéskötésre mihamarabb sor kerülhessen, illetve a jövőben hasonló helyzetek ne alakulhassanak ki" - közölte a társaság.

A közlemény ismerteti: júniusban már harmadik alkalommal hirdetett eredményt a NIF az M3 autópálya két szakaszára kiírt közbeszerzési eljárásában.

A Nyíregyháza és a 49. sz. főút közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás során a tenderre 6 ajánlat érkezett, amelyek közül kettő volt érvényes. Nyertesnek a "C-S-K-K 2009" Konzorciumot (vezető tagja a Colas Hungária Zrt., tagjai pedig a STRABAG Építő Zrt., a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. és a KELET-ÚT Kft.) hirdették ki. Az eredményhirdetést követően a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. újból jogorvoslati kérelmet nyújtott be a KDB-hez, amely a szerződés megkötését megtiltotta.

A 49. sz. főút-Vásárosnamény közötti szakasz, valamint a csatlakozó építmények kivitelezési munkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárásban 8 ajánlat érkezett, amelyek közül 4 volt érvényes. A NIF ennél a PT M 3 Konzorciumot (vezető tagja a Porr Építési Kft., tagja pedig a Teerag-Asdag Építőipari és Kereskedelmi Kft.) hirdette ki. Az eredményhirdetést követően a Sedesa S.A. nyújtott be jogorvoslati kérelmet. A KDB a szerződés megkötését nem tiltotta meg, de a NIF a folyamatban lévő jogorvoslati eljárásra tekintettel a szerződés megkötését felfüggesztette az érdemi határozat meghozataláig - ismerteti a társaság.

A közlemény emlékeztet: az első szakasz kivitelezési munkáinak elvégzésére a 2009. szeptember 30-án közzétett ajánlati felhívással közbeszerzési eljárást indított a NIF.

Az első eredményhirdetésre 2010. január 22-én került sor, ezt követően két jogorvoslati eljárást indítottak az ajánlattevők az eljárást lezáró döntéssel szemben.

A jogorvoslati eljárást lezáró döntőbizottsági határozat tartalmának megfelelő ismételt bírálatot követően a NIF 2010. március 25-én újból kihirdette az eljárás eredményét, amelyet a Vegyépszer Zrt. ismét megtámadott.

A KDB határozata alapján újra sor került az ajánlatok elbírálására, ezt követően a társaság 2010. június 7-én ismét kihirdette az eljárás eredményét. Az eljárás nyertese minden esetben a "C-S-K-K 2009" Konzorcium lett.

A Vegyépszer Zrt. az eljárást lezáró döntéssel szemben ismét jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Kérelmében megint a korábban már jogerősen elbírált kérelmi elemeire hivatkozik, amelyeket mindössze egy új kérelmi elemmel egészített ki. A NIF szakmai álláspontja az, hogy a pénzintézeti igazolás megfelel az ajánlati felhívás követelményeinek, vagyis a jogorvoslati kérelem egyetlen új eleme is teljességgel megalapozatlan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×