eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Hétfőn akár véget érhet az MNB enyhítési ciklusa"

Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az MTI által kérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők, a várható folytatás megítélése azonban már bizonytalan: vannak olyan citybeli vélemények, hogy a hétfői csökkentéssel, vagy nem sokkal utána a magyar jegybank enyhítési kurzusa egyelőre véget is ér.

A BNP Paribas hétvégi előrejelzése szerint jóllehet a januári infláció a várnál jóval magasabb volt, a fő hajtóerőt azonban a jövedéki adók emelése adta, és a keresleti oldalról megnyilvánuló árnyomás "teljességgel hiányzik".

"Ez nem meglepő", tekintettel a potenciális növekedéshez mérve legalább 5 százalékpontos negatív kibocsátási résre, a növekvő munkanélküliségre, és az öt negyedéve folyamatosan csökkenő keresletre.

A BNP Paribas elemzői szerint ugyanakkor az új Inflációs Jelentésben felvázolt inflációs profil - különösen 2011-re - várhatóan magasabb lesz a novemberi MNB-előrejelzésben szereplőnél, tükrözve az azóta végbement forintgyengülést, a magasabb olajárat és a kissé erősebb növekedési profilt. Ez utóbbival kapcsolatban a cég szakértői kiemelték, hogy a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági visszaesés jóval kisebb volt az MNB által előzetesen jósoltnál.

Mindebből a BNP Paribas elemzői szerint az következhet, hogy "nagyon közel van" a pénzügypolitikai enyhítési ciklus vége. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a gazdasági növekedésről szóló előrejelzésben a jövő évre 5,5 százalékos nominális átlagnövekedés szerepel, az MNB-nek a jelenlegi 6 százalékos alapkamat-szintről még fél százalékpontnyi csökkentési mozgástere van, de ennél valószínűleg nem több - vélekedtek a BNP Paribas szakértői.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi prognózisa szerint a jelenlegi magyar pénzügypolitikai alapállás két fő tényezője - az inflációs kilátás és a kockázatvállalási hajlam - hétfőn lehetővé teszi az alapkamat újabb negyed százalékpontos csökkentését.

A UBS londoni elemzőinek alapeseti feltételezése azonban az, e csökkentéssel véget ér a jelenlegi enyhítési kurzus. A cég szerint ugyanis az áprilisi magyarországi választásokhoz kötődő politikai bizonytalanság, utána pedig a várhatóan szigorítás felé tolódó globális monetáris alapállás már valószínűleg korlátozni fogja a további enyhítési mozgásteret.

A pénzügypolitikai szigorítás felé hajló globális alapállást más nagy londoni házak is jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisa szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az idei harmadik negyedben a jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávról áttér a 0,5 százalékos kamatszintre, majd az idei negyedik negyedévben ezt 1,0 százalékra emeli tovább.

Az EIU e prognózis indoklásaként felidézi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben a várakozásokat messze meghaladó ütemben, éves szintre átszámolva 5,7 százalékkal nőtt.

A ház ennek alapján jelentősen, az eddigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) reálnövekedésére adott előrejelzését.

A UBS londoni befektetési részlegének hétvégi előrejelzése szerint mindazonáltal van esély további magyarországi kamatcsökkentésekre, akkor, ha az új kormány hiteles reformprogrammal áll elő, vagy a globális kockázati környezet még kedvezőbbé válik.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a hétfői MNB-ülésre szintén negyed százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak, de ennél a cégnél azt valószínűsítik, hogy a jövő hónapban lesz még egy, hasonló mértékű csökkentés, 5,50 százalékra. A GS szakértői szerint az éves összevetésű infláció az idei harmadik negyedévre jelentősen, 2,3 százalékig lassul, és általánosságban is "erős érvek szólnak" a további kamatcsökkentés mellett.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése is negyed százalékpontos enyhítéssel számol hétfőre. A cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy a vártnál magasabb januári inflációs adat aggodalom forrása lenne, tekintettel arra, hogy a maginfláció csak szerény mértékben nőtt, és a piaci szolgáltatási szektor inflációja tovább csökkent.

A ház szerint a Monetáris Tanács jelezheti a piacnak, hogy közeledik enyhítési ciklus vége, azzal, hogy a januári üléssel ellentétben ezúttal nem lesz fél százalékpontos csökkentési javaslat.

A JP Morgan elemzői azonban alapeseti várakozásként továbbra is 5,50 százalékos magyarországi kamatmélypontot valószínűsítenek.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői ugyancsak negyed százalékpontos csökkentést várnak hétfőre. A ház szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai ugyan javultak, ám a negatív kibocsátási rés még mindig nagy, és a legutóbbi inflációs gyorsulás is várhatóan csak átmeneti.

Ez a makrokilátás - az államháztartási konszolidáció folytatódását célzó idei költségvetéssel együtt - egyértelműen további monetáris enyhítés mellett szól. Az MNB azonban az összes térségi jegybanknál jobban figyel a kockázatvállalási hajlandóságra, és a görög fejlemények nyomán támadt piaci aggályok közepette még az sem lesz könnyű lépés számára, hogy alapkamatot hétfőn a 6 százalékos történelmi szint alá vigye - vélekedtek a Barclays Capital elemzői.

A ház mindazonáltal később további enyhítéssel, és 5,00 százalékos idei kamatmélyponttal számol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×