INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

EMFESZ-eladás: első fokon veszített az energiahivatal

Infostart / InfoRádió
Első fokon, nem jogerősen közigazgatási pert vesztett a Magyar Energia Hivatal az EMFESZ előző tulajdonosával, a Mabofival szemben. Az ítélet szerint elhamarkodottan hagyták jóvá, hogy a RosGas szerezte meg a céget. Az EMFESZ feltehetően fellebbez, és közleményben nyugtatott, hogy működését nem befolyásolja a mostani döntés.

A Mabofi azért perelte a Magyar Energiahivatalt, mert szerinte az EMFESZ gázszolgáltatót a tulajdonos akarata ellenére adta el a cég vezetése egy dollárért, tavaly áprilisban a svájci bejegyzésű RosGas Ag-nek. A tulajdonos, Dmitrij Firtas azt is sérelmezte, hogy a tulajdonosváltást a magyar hivatalok - a cégbíróság és az energiahivatal - nagyon gyorsan engedélyezték.

A bíróság most első fokon, hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal április 29-i döntését, amelyben jóváhagyta a RosGas befolyásszerzését. A döntés befolyásolhatja az EMFESZ vezetője ellen folyó nyomozást.

A nem jogerős ítélet azt kifogásolta, hogy az energiahivatal nem kérte be a céget eladó Góczi István jogosultságairól szóló eredeti meghatalmazását, másrészt pedig nem adhattak volna 45 napos haladékot arra, hogy a vevő RosGas tulajdonosi szerkezetét tisztázzák.

Volt már ugyanis hasonló eset, amikor a MOL-ba bevásárló Szurgutnyeftyegaznál a hivatal gyakorlatilag blokkolta a vevő tulajdonosi jogait, mert nem volt világos a cég tulajdonosi szerkezete. A RosGas tulajdoni viszonyai cseppet sem voltak világosabbak, mégis egy nap alatt engedélyezték az üzletet. Piaci pletykák szerint ezért kellett lemondania szeptemberben a hivatal vezetőjének is.

A magyarországi fogyasztók egynegyede vesz az EMFESZ-től gázt, a cég közleménye szerint a működésüket semmilyen módon nem befolyásolja a mostani döntés. Hivatalosan az elsőfokú ítélet kézhezvétele után döntenek arról, fellebbeznek-e, de valószínűleg igen.

Szakértők megjegyezték: a most zajló ukrán választások is befolyásolhatják még az ügyet. Dmitrij Firtas pozíciója javulhat, ha nem Julia Timosenko nyeri a voksolást, amire van esély.


A címlapról ajánljuk