eur:
385.46
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Jobb, ha kerüljük a citrusízetsítésű üdítőket

Tartózkodjunk a citrusos ízesítésű üdítőitaltól, ha annak nem természetes az alapanyaga, mert nagy valószínűséggel benzolt tartalmaz, ami az aszkorbinsavval együtt rákkeltő hatású - mondta a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője. Gulyás Emese szerint az élelmiszeripar mindig egy lépéssel a szabályozás előtt jár.

A benzol egyfajta tartósítószer, amely azonban rákkeltő is lehet, emiatt az Európai Unióban vitatják, hogy az aszkorbinsavval történő használatát tiltani kell-e - mondta az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője, hozzátéve: még nem alakult ki végleges álláspont a kérdésben.

Egy brit felmérésben több száz üdítőtípust vizsgáltak meg. Sok esetben a mesterségesen ízesített citrus ízű italokban határérték feletti benzoltartalmat mértek - hangsúlyozta Gulyás Emese, aki szerint a az élelmiszeripar sok esetben egy vagy több lépéssel a szabályozás előtt jár.

Sok olyan termék van forgalomban, amelyeknek bizonytalan az egészségügyi hatásuk, illetve kérdések merülnek fel velük kapcsolatban, és vizsgálatokat folytatnak róluk, de a kétségek ellenére elérhetőek a fogyasztók számára.

Ebbe a kategóriába tartoznak az energiaitalok is. Magyarországon és az EU-ban is viták folytak egyes összetevőkkel kapcsolatban, elsősorban a taurint illetően, amely pár évig tiltólistán is volt, aztán most megint használják.

Az energiaitalok esetében problémás az is, hogy koffeintartalmuk gyakran nagyobb és koncentráltabb, mint egy csésze kávéé - hangsúlyozta Gulyás Emese.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×