INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Novemberben 5,2 százalék volt a 12 havi infláció

Infostart / InfoRádió
A fogyasztói árak 5,2 százalékkal haladták meg novemberben az egy évvel korábbit és 0,3 százalékkal emelkedtek októberhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az előzetes piaci várakozások 5 százalékos inflációról szóltak, tehát kisebb negatív meglepetést jelent az adat. Októberben - három havi csökkenés után - 4,7 százalékon állt az árindex, vagyis a mostani szám egy negyedév óta az első emelkedést jelenti, illetve négy kellemes meglepetést okozó hónap után az első alkalom, amikor az infláció a vártánál magasabb lett.

A várakozásokat vélhetően a friss adat sem írja át: januárig emelkedés, utána csökkenés, 2010 második felétől zuhanás várható a 12 havi árindexben - írja a portfoli.hu.

A tizenkét havi fogyasztói árindex a 2007 márciusi 9,0 százalékról folyamatosan csökkent az idén márciusi 2,9 százalékos mélypontig. Akkor az infláció lassú emelkedésbe kezdett, majd az áfa-emelés hatására a júniusi 3,7 százalékról 5,1 százalékra ugrott júliusban. A fogyasztói árak az ezt követő két hónapban 0,1 százalékpontos lépesekkel mérséklődtek egészen októberig.

A fogyasztói árak 2008 novemberében 0,2 százalékkal csökkentek októberhez képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.


A címlapról ajánljuk