INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Mi a teendő gázkrízis esetén?

InfoRádió / MTI
A kormány rendeletben foglalta össze a gázkrízis esetén alkalmazandó szabályokat - mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter jelezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján átdolgozott szabályokat összegző rendelet az eljárásokat rögzíti.

Tájékoztatása szerint a rendelet tartalmazza egyebek között a gázfogyasztás korlátozásának lépéseit. A korlátozás esetére sorrendet állapítottak fel a fogyasztók között, ehhez a fogyasztókat több kategóriába sorolták.

A miniszter elmondta, hogy az első kategóriába tartoznak az alternatív tüzelésre is képes fogyasztók, köztük a villamos erőművek. Az alapellátásban résztvevők fogyasztását viszont nem lehet korlátozni.

Hónig Péter kitért arra, hogy a kormányrendelet tartalmazza a gázkrízis miatt megalakuló bizottság összetételét, működési eljárását.

A miniszter tájékoztatása szerint a rendelet foglalkozik a tárolókapacitás kérdésével is.

Elmondta, hogy a stratégiai gáztárolókba 1,2 milliárd köbméter gázmennyiség lesz betárolva 2009. december 31-éig. Hozzátette: november 16-áig 900 millió köbméter betárolását sikerült megoldani. Az 1,2 milliárd köbméter gáz átlagos téli időjárást alapul véve 45-50 napra biztosítja az igényeket, napi átlagban 20 millió köbméter fogyasztás mellett.

A tél legkeményebb időszakában képes lesz az ország fennakadás nélkül biztosítani a gázszolgáltatást - közölte a miniszter.

Kérdésre válaszolva Hónig Péter nem foglalt állást egyik tervezett nemzetközi gázvezeték építése mellett sem. Megjegyezte: a minisztérium technikai kérdésekkel foglalkozik, és minden új alternatív gázbeszerzési forrás növeli a biztonságot.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Hónig Péter közölte, hogy a MÁV igazgatóságában két hely felszabadult, ezekre delegált személyeket. További egy személyt is kinevezett, hogy meglegyen a 7 tagú testület létszáma.

Közölte azt is, hogy a MÁV-nál a kommunikációs rendszer kialakítására vonatkozó tender lezárásáról tanácskoznak a különböző testületek, ezek döntéseit nem kívánta megelőlegezni.

A címlapról ajánljuk