eur:
401.9
usd:
365.91
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Csúszik az erdélyi autósztráda átadása

A tervek szerint december elsejére kellene elkészülnie az észak-erdélyi autópálya Torda (Turda) és Gyalu (Gilau) közötti szakaszának, a jelek szerint azonban ismét túllépik a kitűzött határidőt - írta keddi számában a kolozsvári Szabadság.

Az autópályát építtető Bechtel amerikai cég és Emil Boc - jelenleg ügyvezető - miniszterelnök ígéretei szerint decembertől már járható lenne ugyan az autópálya e 42 kilométeres szakasza, a pihenőhelyeket azonban valószínűleg az idén nem építik ki.

Márpedig az autópályákon bizonyos szakaszonként kötelező a pihenő- és szolgáltatóhely létesítése, a Torda és Gyalu közötti vonalon azonban még meg sem kezdték ezek létrehozását. Az említett útvonalon legalább két pihenő- és szolgáltató helyet kell létrehozni, az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR) azonban még nem tudja pontosan, hol lesz ez a két megálló - írja a lap.

A 10-es kilométernél, Tordaszentmihálynál (Mihai Viteazu) létezik ugyan egy Petrom benzinkút, ami elméletileg megkönnyítené a pihenőhely létrehozását, a benzinkút és az autópálya között azonban van egy 475 négyzetméteres terület, amely a község tulajdona. A második megállónál, a 42-es kilométernél is fennakadások vannak, ott Tordaszentlászlóval (Savadisla) kell alkudozni a területért.

A két község polgármestere nem hajlandó átadni a területeket. Emellett anyagilag is nehézséget okoz a két pihenőhely kiépítése és felszerelése. Egy ilyen megálló létesítéséhez ugyanis szükség van legalább 1,5-2 hektár területre. A pihenőhelyen vásárlási lehetőséget és mellékhelyiséget kell biztosítani az autósoknak - olvasható a Szabadságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Erős hónapok vannak a Duna House mögött

Erős hónapok vannak a Duna House mögött

A harmadik negyedévben a Duna House volumenei jelentősen meghaladták a tavalyi év azonos időszaki (a pénzügyi közvetítés 42%-kal, a hálózati jutalékbevétel 17%-kal nőtt) szinteket. A nyári szezon miatti enyhe negyedéves lassulást várhatóan további növekedés követi az év utolsó negyedévben, amit az olaszországi és magyarországi kamatcsökkentés is támogat - áll a vállalat előzetes jelentésében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×