eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megvonta Litvánia elsőrendű besorolását a Moody's

Megvonta Litvániától az elsőrendű adósbesorolást hétfőn a Moody's Investors Service, a súlyos recesszió költségvetési hatásaira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő esti londoni bejelentése szerint a szuverén litván deviza- és beladósság-kockázati besorolás az eddigi "A3"-ról a közepes befektetői "Baa1"-re módosul, és az új osztályzaton is fennmarad a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás.

A Moody's a visszaminősítést azzal indokolta, hogy a meredek gazdasági visszaesés továbbra is súlyos nyomást gyakorol a költségvetési mutatókra, amelyek most már nem összeegyeztethetők az "A" kategóriás besorolással.

Ráadásul Litvánia és a fő európai kereskedelmi partnergazdaságok növekedési kilátásainak romlása miatt valószínűtlennek tűnik e folyamat visszafordítása középtávon - áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A cég előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért litván államháztartási hiány az idén és jövőre is "az egyszámjegyű sáv felső tartományában" lesz, és emiatt az államadósság-ráta a bevételekhez mérve meg fogja haladni a 100 százalékot.

Ebben a környezetben "nagyon ambiciózus" az a kormányzati cél, hogy az államháztartási hiány 2011-re a GDP-érték 3 százalékára csökkenjen. Valószínűtlen, hogy Litvánia csak a gazdasági növekedés révén meg tud szabadulni költségvetési problémáitól a válság után, tekintettel a külső ösztönzők hiányára - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a költségvetési hiány csökkentésének késlekedése azonban 2014-2015-ig is kitolhatja a litván eurócsatlakozás lehetséges legkorábbi időpontját.

Litvániának immár egyik nagy hitelminősítőnél sincs elsőrendű befektetői adósosztályzata. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings "BBB" - a Moody's új besorolásánál egy fokozattal gyengébb - szinten tartja nyilván a litván közadósságot.

Egy másik balti köztársaság, Lettország a befektetési sávból is kiesett a Fitch és az S&P listáján: ez a két hitelminősítő spekulatív "BB" besorolást tart érvényben a lett szuverén adósságra. Az EU-tagoszágok közül Lettország mellett csak Romániának van befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzata, "BB plusz" szinten a Fitchnél és az S&P-nél egyaránt.

Magyarország szuverén adósságát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot, jóllehet mindegyikük leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a besorolásokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×