eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

"Az EU védelmet nyújtott, de reformok kellenek"

Az Európai Unió válságban betöltött védőszerepét hangsúlyozták, és a szerkezeti reformokat sürgették a Magyar Tudományos Akadémia "A gazdasági válság és az Európai Unió" című pénteki budapesti konferenciájának felszólalói.

Kovács László uniós adóügyi biztos hangsúlyozta, hogy az unió nyújtott védőernyőt tagállamainak a válság hatásainak kivédésére.

Az uniós adópolitika válságra adott válaszai közül kiemelte a kedvezményes adókulcs jobb kihasználását a munkahelyek megvédése érdekében.

Nagyobb hangsúlyt kapott az adóelkerülés üldözése is, a tét ugyanis nagy, 200-250 milliárd euró, az unió éves költségvetésének kétszerese. Az EU első körben az áfacsalások ellen lépett fel, ezt követte a megtakarítások utáni adó elkerülése elleni küzdelem - tette hozzá.

A válságra adott válaszok közé sorolta az európai gazdaság helyreállításának tervét, a nemzetközi pénzügyi rendszer szabályozásának szigorítását. Az unió Kovács László szerint gyorsan reagált azon országok intézkedéseire is, amelyek más országok kárára igyekeztek kijutni a válságból, példaként a betétbiztosítást említette.

Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, EP képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság nemcsak veszély, hanem esély is, túl értékes ahhoz, hogy elvesztegessük. Úgy vélte, Európa nem tett meg mindent azért, hogy a válságot felhasználja azon szerkezeti reformok megvalósítására, amelyek a versenyképességet javíthatnák. E reformok nélkül Európa potenciális növekedési rátája nagyon alacsony, 1-1,5 százalék lesz a következő időszakban - mondta Bokros Lajos.

Hozzátette: Magyarország a 2011-es uniós elnökségben akkor tud valamiféle "büszke reformer" szerepet vállalni, ha saját reformjait elindítja, és sürgeti, hogy Európa egésze a versenyképességet és a gazdaság potenciális növekedését megsokszorozó reformok irányába mozduljon el.

Az unió Demján Sándor, a VOSZ elnöke szerint nem más, mint egyes meghatározó államok önző érdekképviselete. A nagyvállalkozó úgy vélte: "ha Magyarország életben akar maradni, ugyanolyan önzően kell viselkednie, mint a franciáknak és a németeknek".

Demján Sándor emlékeztetett arra: a görögök és a spanyolok tízszer annyi felzárkózási pénzt kaptak, mint a később csatlakozók. Nem keresztényi szeretetből emelt bennünket magához az unió, hanem azért, hogy a munkaerőt ebből a térségből pótolja - mondta. Hozzátette ugyanakkor: nem unióellenes, csak úgy véli, az unióra "ráfér a reform".

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×