INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Svájc a világ legversenyképesebb gazdasága

Infostart / InfoRádió
Immár nem az Egyesült Államok, hanem Svájc a világ legversenyképesebb gazdasága - mindennek az amerikai pénzpiacokat megroggyantó gazdasági válság az oka - közölte a Világgazdasági Fórum.

Egy éve omlott össze a Lehman Brothers, és az egy év alatt olyan dolgok történtek a világgazdaság legfőbb mozgatórugójának számító Egyesült Államokban, amilyenekre sokan gondolni sem mertek.

Az 1930-as évek nagy válsága óta történt legnagyobb visszaesés nyomán az amerikai költségvetési hiány meghaladja az ezermilliárd dollárt, hitelhez az amerikaiaknak most már olyan nehéz jutniuk, mint Maliban és Albániában, és középosztálybeli családok látogatják a jótékonykodók által üzemeltetett ételosztó helyeket.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a pici Svájc versenyképességben megerőzte a hatalmas Amerikát.

Az amerikai gazdaság piaci mutatói miatt a kilencedikről a 20. helyre esett vissza. Az előbb említett hitelhez-jutási mutató alapján pedig a 40.-ről a 106. helyre szorult.

Amiben az amerikai gazdaság még mindig erős, az a rugalmas termék és munkaerőpiac, valamint a kutatás-fejlesztés. Ezek a tényezők tartják fenn termelékenységet, és segítenek kilábalni a válságból - állítja a Világgazdasági Fórum.

Svájc üzleti fejlettsége miatt korábban a harmadik helyen állt, gazdasága pedig a 17. Legstabilabb a vizsgált 133 ország közül. Az Egyesült Államokat azért is előzhette meg, mert kilábalt a három évtizede nem tapasztalt súlyos válságból, és a GDP mindössze 0,3 százalékponttal zsugorodott a második negyedévben, ami a vártnál kisebb. A korábbi visszaesés után ismét növekszik a svájci export.

A versenyképességi lista első ötje közt ott van még Szingapúr, Svédország és Dánia. Õket Finnország, Németország, Japán, Kanada és Hollandia követi. Kína előrelépett a 29. helyre, Oroszországot viszont a szerzők az állam fokozódó gazdasági szerepvállalása és a bíróságok függetlensége körüli aggodalmak miatt a 12-ről a 63. helyre sorolták.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk