eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Végleg megszűnnek a négynapos hétvégék?

Jövőre nem számíthatunk hosszú, négynapos hétvégékre az ünnepnapok miatt, egyetlen kivétel a karácsony. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium már elkészítette az ezzel kapcsolatos rendelettervezetet.

Míg 2009-ben bővelkedtünk a négynapos ünnepekben és az úgynevezett munkanap-áthelyezésekben, addig 2010-ben gyakorlatilag csak karácsonykor számíthatunk ilyenre. Azaz december 11-én szombaton dolgozhatjuk le december 24-ét.

Öröm, hogy az ünnepnapok zöme legalább hétköznapra esik, jórészt hétfőre és péntekre, azaz a háromnapos hétvégéktől nem kell elbúcsúzni. Már január elseje is péntek lesz 2010-ben, ahogy augusztus 20-a is.

Hétfői napra esik március 15-e. Ugyanakkor május elseje és október 23-a szombaton lesz, azaz ezeknél az ünnepeknél még plusz egy napra sem számíthatunk.

A szociális és munkaügyi minisztérium honlapján megjelent rendelettervezet kitér arra is, hogy a nálunk eddig szokásos munkanap-áthelyezések idővel meg kell szüntetni, ilyen például amikor az ünnepnap például csütörtökre esik, úgy mint most augusztus 20-a, és az ünnepet megelőző, vagy követő szombaton dolgozzuk le a közbülső egyetlen munkanapot.

Ez ugyanis problémát jelent a fizetési és elszámolási forgalomban, így elképzelhető, hogy legkésőbb az euró bevezetésével egyidejűleg el kell búcsúznunk ettől a hagyománytól és végleg megszűnnek a négynapos hétvégék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×