eur:
388.72
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nem tart örökké a forint erősödése

A közelmúltban megjelent külföldi nagy banki forintárfolyam előrejelzések nem megalapozottak, túlzott forinterősödést vetítenek előre - fejti ki álláspontját e heti devizapiaci kommentárjában a Raiffeisen Bank budapesti elemzői csapata. Véleményük szerint rövid távon a kedvező külpiaci hangulat fennmaradása esetén akár a 260-as szintig is erősödhet a forint az euróval szemben, de szeptemberhez közeledve már inkább gyengülő forintra van kilátás.

Az elmúlt héten ismét új csúcsot ért el a forint, túljutva a 265-ös szinten, amire január eleje óta nem volt példa. A forint felértékelődése továbbra sem egyedülálló jelenség: az elmúlt két hétben a feltörekvő eszközök egyaránt jól teljesítettek, a török líra hasonló (közel 3,5 százalékos), a lengyel zloty pedig még nagyobb (5 százalék körüli) mértékben tudott erősödni - emlékeztet a banki hírlevél.

A forint erősödése - ahogy már megszokhattuk - most is a pozitív befektetői hangulatnak volt köszönhető: az amerikai ISM feldolgozóipari konjunktúramutatója az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett júliusban, tovább javítva az USA gazdaságának kilátásait. Magyarországgal kapcsolatban pedig több kedvező prognózis
is napvilágot látott: a Societe Generale 255-ös a Merrill Lynch pedig 250-es EUR/HUF-ot vár év végére.

A Raiffeisen Bank elemzőinek véleménye szerint azonban ezek a prognózisok nem reálisak, a várakozások ismét átestek a ló túlsó oldalára (ugyanúgy, mint amikor márciusban 360-as EUR/HUF-ot vizionáltak).

A Portfolio.hu által idézett banki közlemény szerint tvábbra is erős támasznak bizonyul a 265-ös szint, de a nyár eleji csatornából való kitörésének a célára - a 260-as szint - még mindig célpont. Mivel az árfolyam a mozgóátlag alatt tartózkodik, gyengülésre számít a bank elemzői csapata. A szakértők úgy vélik: a technikai indikátorokban jelentős divergencia figyelhető meg, ami a jelenlegi trend megfordulására utal a közeljövőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×