eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem árt figyelni: tucatnyi tényező emeli az ingatlanok árát

A pénzügyi kormányzat meglátása szerint a Magyarországon a fővárosi 12. kerületi lakóingatlanok a legdrágábbak, a legolcsóbb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint a borsodi térség. A vagyonadóról szóló jogszabálytervezet majdnem egy tucat korrekciós tényezőt felsorol, köztük olyanokat is, amelyek felfelé viszik az adott ingatlan árát.

Budapesten a 12. kerületben egy legalább 60 négyzetméteres családi ház a pénzügyminisztérium számításai szerint szinte biztosan a vagyonadó hatálya alá esik.

A tárca honlapján közzétett tervezet szerint a 12. kerületben lévő lakások a legértékesebbek Budapesten, 500 ezer forintos négyzetméterenkénti árral számolva. Valamivel alacsonyabb forgalmi értéket tulajdonítanak az 1. és az 5. kerületbelieknek, ezeket a 6. kerület követi.

Érdekesség, hogy a képzeletbeli dobogóról leszorultak a kedvelt budai részek, a 2., a 3. és a 11. kerület, ahol négyzetméterenként mindössze 400 ezer forinttal kell majd számolni.

A legalacsonyabb négyzetméter ár a fővárosban családi ház esetében a 10., a 19. és a 20. kerületben van, 250 ezer forintos négyzetméter árral számolva, társasház esetében a 15. és a 21. kerületben a legkisebb a pénzügyi tárca által számolt négyzetméter ár.

A jogszabálytervezet vidéken Győr-Moson-Sopron megyében számol a legmagasabb négyzetméter árral, családi ház esetében 250 ezer, társasháznál 230 ezer forinttal, de 200 ezer forint feletti négyzetméter árak vannak Pest egyében, Baranyában, Hevesben és Hajdú-Biharban is.

Korrigáló tényezők

Az ingatlanok földrajzi elhelyezkedése szerint kiszámított értékét azonban korrigálni lehet. A törvénytervezet felsorol majdnem egy tucat ilyen tényezőt, kezdve az épületek korától, annak falazatáig, komfortfokozatáig, de számít az is, hogy hány szoba van az adott ingatlanban, sőt mérsékli az adóalapot, ha zárt udvarra vagy északra nyílnak az ablakok.

Az adóalapot felfelé korrigálhatja, ha 10 évnél fiatalabb épületről van szó, ha dupla komfortos, vagy ha 3-nál több szoba van, de az is, ha a lakáshoz garázs is tartozik.

Az adóból kedvezményt kaphatnak a 3 vagy több gyermeket nevelők. A jogszabálytervezet szerint minden 30 milliót elérő lakóingatlan esetében bevallást kell tenni az adóhivatalnál.

Az Apeh10 százalékos eltérésig csak az adóhiányt állapítja meg, más jogkövetkezmény nincsen. Mint ismeretes, a pénzügyminiszter bejelentette: 2010. január elsejétől vagyonadót kell fizetni minden 30 millió forint feletti lakóingatlan után, 50 millió forintig 0,35 százalékot, 50 millió felett fél százalékot. A törvényjavaslatról az országgyűlés júniusban szavaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×