eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A General Motors újabb hatalmas hitelt vett fel

A General Motors újabb 4 milliárd dolláros hitelt vett fel az amerikai szövetségi kormányzattól, ezzel immár 19,4 milliárd dollárra nőtt a cégnek biztosított teljes kormányzati hitelösszeg.

Az új kölcsön felhasználásának mikéntjéről a GM nem hozott semmit nyilvánosságra, de mint mondta, az államkincstárnak leadott tervben ez részletesen szerepel, és azt jóvá is hagyták.

A GM várakozásai szerint június 1-e után 7,6 milliárd dollár lehívására lesz szüksége a teljes hitelösszegből.

A cégnek június 1-ig kell benyújtania átalakítási tervét, különben csődvédelem alá helyezik.

Küszöbön áll a legnagyobb amerikai autógyár, a General Motors elleni csődeljárás - írta a pénteki The Washington Post. A lap úgy értesült, hogy az Obama-kormány csődvédelmi eljárás során akarja átszervezni a detroiti cég működését; a csődvédelmi kérelmet akár már a jövő héten vagy június első hetében benyújthatják.

A GM átalakításával kapcsolatos terveket ismerő, névtelenséget kérő források szerint a kormány az eddigi szövetségi kölcsönökön túl további közel 30 milliárd dollárt szeretne később a vállalatba pumpálni, hogy a kisebb méretben újjáéledő cég versenyképes autógyártóvá váljon.

Ugyancsak a jövő héten várható, hogy a harmadik legnagyobb autógyár, a Chrysler ellen korábban indított csődvédelmi eljárást megszüntetik.

Elemzők attól tartanak, hogy a GM elleni csődvédelmi eljárás tovagyűrűző hatásaként egy sor beszállító vállalkozás be fog dőlni.

Az Obama-kormány már korábban jelezte, hogy legalább 50 százalékos tulajdonrészt kíván szerezni az átszervezés utáni GM-ben. Minden bizonnyal megszerzi igazgatótanácsi tagok kinevezésének jogát, ahogy ez a Chrysler esetében is történt, ahol a 9 tagból 4-et a kormány jelöl.

A csődeljárási átszervezés tervezete szerint a GM-ben a The United Auto Workers szakszervezet 39 százalék részesedéshez jutna, cserébe azért, hogy lemond a vállalat 10 milliárd dolláros tartozásáról.

Azt még nem tudni, hogy a kanadai kormány mekkora tulajdonhányadhoz jutna. A több kanadai üzemet is működtető GM feltámasztásához 3,5 milliárd dollárt ígért az Egyesült Államok északi szomszédja, ezért cserébe egy igazgatótanácsi helyet kapna.

Az Obama-kormány hónapokon át egyeztetett a szakszervezettel, a kereskedőkkel és a hitelezőkkel annak érdekében, hogy az eladósodott autógyárakat csődeljárás nélkül állítsák talpra. Az adminisztráció áprilisban azonban bejelentette, hogy a Chrysler esetében már csak a csődvédelem a járható út, és vélhetően a GM-nél is ilyen döntés születik.

Az AHN hírügynökség értékelése szerint a GM elleni csődeljárás destabilizáló hatással lehet a világ legnagyobb gazdaságára, ugyanakkor egyes ágazati elemzők úgy vélik: az - a Chrysler példáját tekintve - nem is lesz olyan rossz, mint korábban valószínűsítették. A Chrysler eladásai - két héttel a csődvédelem bejelentését követően - a vártnál jobban alakultak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×