eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Háromszor akkora terhet visel egy magyar cég, mint egy nyugat-európai

Egy magyar élelmiszer ipari vállalat háromszor akkora terhet visel, mint egy nyugat-európai cég - mondta az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetségének küldöttgyűlésén a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a már meglévő hitel lehetőségek mellé adócsökkentést ígért jövőre az ágazati cégeknek. A feldolgozók kritizálták a kormány agrárpolitikáját és az uniós támogatások rendszerét is.

Jövőre már bővülhet a kedvezményes áfa alá tartozó élelmiszeripari termékek köre, 2009-ban azonban a pénzügyi keretek nem tették lehetővé a termékkör kiszélesítését - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) közgyűlésén.

A miniszter hangsúlyozta: az agrártárca reméli, hogy a következő év költségvetési viszonyai lehetővé teszik a termékkör bővítését.

A közgyűlésen elhangzott: az ÉFOSZ még áprilisban jelezte, nem tartja kielégítőnek, hogy az élelmiszeripari termékek közül csupán a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében kerülne sor a 18 százalékos általános forgalmi adó kulcs bevezetésére.

Százmilliárdos lehet az aszálykár

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint akár százmilliárd forintos vagy azt meghaladó mértékű kára is lehet a magyar mezőgazdaságnak az idei aszály miatt.

A Fidesz országgyűlési képviselője azonnali intézkedéseket szorgalmazott a károk enyhítésére.

Jakab István az agrárminiszter szavaira reagálva az InfoRádiónak azt mondta: a tojást, a húsokat, illetve más mindennapi élelmiszert is a kedvezményes áfakörbe kellene vonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×