eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

USA: szeptemberben vége a recessziónak?

Szeptemberben véget érhet a recesszió az Egyesült Államokban, de a szakértők szerint a jövő év közepéig biztosan nem nő olyan erősen a gazdaság, hogy ne bővüljön tovább a munkanélküliek száma.

A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők azzal számolnak, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 5 százalékkal, a másodikban 1,8 százalékkal csökken éves szinten. Egy mérsékelt, 0,4 százalékos növekedésnek a harmadik negyedévig nincs esélye a szakértők szerint.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 6,3 százalékkal esett.

A megkérdezett 53 szakértő véleményének az átlaga szerint a recesszió szeptemberben ér véget. A múlt hónapban a szakértők ezt még októberre várták. Az amerikai gazdasági visszaesés kezdete óta most először fordult elő, hogy az elemzők nem tolták ki a recesszió végének az időpontját.

A szakértők továbbra is borúlátóan vélekednek a munkanélküliség várható alakulása kapcsán. Csupán 12 százalékuk számít arra, hogy valamikor az idén már csökken a munkanélküliségi ráta. A kétharmad szerint 2010 első felében tetőzik a munkanélküliség.

Márciusban 8,5 százalékos volt a munkanélküliségi szint. A szakértők szerint ez 9,5 százalékra nő idén decemberig.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×