eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A politika és a közvélemény is támogatja a paksi atomerőmű bővítését

Az Országgyűlés által elfogadott elvi hozzájárulás a paksi atomerőmű bővítéséhez jelentős mérföldkő Magyarország középtávú energia-stratégiájának megvalósításában - közölte Molnár Csaba közlekedési és energiaügyi miniszter.

Szinte teljes egyetértés volt a parlamentben arról, hogy előzetes és elvi hozzájárulást adjanak a képviselők a paksi atomerőmű bővítésének előkészítéséhez - mondta a közlekedési és energiaügyi miniszter. Molnár Csaba hozzátette: a nukleáris energia mellett a megújuló energiaforrások elterjedését is támogatja a kormány. A tárca dolgozik egy ezzel kapcsolatos új kerettörvényen.

A miniszter emlékeztetett: Magyarországnak kötelezettsége van a megújuló energiák arányának 13 százalékra történő növelésében 2020-ra, amit a kormány ezen felül 15 százalékig szeretne teljesíteni.

A paksi atomerőmű bővítésének indokoltságáról Molnár Csaba azt mondta: a mostani kalkulációk szerint 2025-re a jelenlegi energiafelhasználás másfél százalékkal megemelkedik majd, és emellett a most meglévő erőművi kapacitásokból 6000 megawatt kiesik. Ezt a kieső kapacitást, illetve ennek egy részét kívánják nukleáris, illetve megújuló energiával pótolni.

A miniszter szerint nemcsak a parlamentben és a bizottságokban volt szinte teljes támogatása a bővítés előkészítésének, hanem a közvélemény-kutatások is azt igazolják, hogy az atomerőmű bővítésének társadalmi támogatottsága is magas: 70 százalék feletti az atomenergia pártiak aránya, és a megkérdezettek kétharmada támogatja a bővítést is.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: bár a MOL-pakett átadásáról nem tájékozódtak, Magyarországnak elemi nemzeti érdeke, hogy egy stratégiai jelentőségű cég megőrizze függetlenségét, és abban ellenséges módon más befolyást ne szerezzen.

Molnár Csaba a miniszterségét firtató kérdéseket hárította, és azt mondta: az a dolga, hogy az új kormány megalakulásáig is jól vezesse a közlekedési és energiaügyi tárcát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×