eur:
394.84
usd:
370.64
bux:
65502.69
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Magyar környezettudatosság: autóval visszük a szemetet a gyűjtőbe

Bár szinte mindenki ismeri a szelektív hulladékgyűjtést, mégis a lakosságnak csak alig több mint a fele él ezzel a lehetőséggel. Az ÖKO-Pannon Kht. igazgatója szerint az emberek egyszerűen kényelmesek.

A magyar lakosság 96 százaléka ismeri a szelektív hulladékgyűjtést, háromnegyedüknek lehetőségük is van külön gyűjteni a csomagolási hulladékot - derült ki az ÖKO-Pannon Kht. országos felméréséből.

A cég igazgatója azt mondta: bár a szelektív gyűjtés ismertsége nagyon jó, ha a tettekre kerül a sor, az emberek kényelmesebbek. Csak a lakosság fele gyűjti anyaga szerint a hulladékot.

Jelenleg a szekektíven gyüjtött szemét 80 százalékát gyűjtőszigetekre viszik az emberek, 20 százalékát pedig a házhoz érkező autók gyűjtik be. Az elkülönítetten kezelt szemét mennyisége évről évre nagyjából 10-15 százalékkal emelkedik.

Viszkei György elmondta: a felmérés azt mutatta, hogy önmagában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának növelése nem fokozza az elkülönülten gyűjtők számát.

Az igazgató hozzátette: a magasabb iskolai végzettségűek, a nagyobb településeken élők, valamint a 40 és 50 év közöttiek azok, akik hajlandók nagyobb arányban anyaga szerint gyűjteni a csomagolási hulladékot.

Viszkei György kifejtette: a szelektív gyűjtést elutasítók aránya évek óta változatlan. Többségében azok nem élnek a lehetőséggel, akiknek nincs a lakóhelyükhöz közel gyűjtősziget. Az indokok között szerepelt még az otthoni gyűjtés körülményessége, az időhiány, de vannak olyanok is, akik szerint egyszerűen nem fontos a szelektív gyűjtés és a környezetvédelem.

Magyarországon ma mintegy 6 millió lakosnak van lehetősége ötezer ponton részt venni a szelektív hulladékgyűjtésben. A lakosság elkényelmesedését mutatja, hogy egyre többen preferálják a házhoz menő gyűjtést, illetve az is, hogy sokan autóval viszik a hulladékot a szigetre.

Az igazgató hangsúlyozta: a szigetek rendben tartása továbbra is országos probléma.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Féléves mélypontról korrigál a forint

Féléves mélypontról korrigál a forint

Múlt hét pénteken az izraeli válaszcsapás hírére nagyobb gyengüléssel indult a nap a forint piacán, a dollárral szemben pedig több mint féléves mélyponton is állt már a jegyzés. A kezdeti ijedtséget követően azonban gyorsan vissza tudott erősödni a forint, ez az erősödés pedig hétfő reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×