eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Messze vagyunk az államcsődtől, de új IMF-hitel kell"

Biztos, hogy nem lesz államcsőd a következő egy évben, mert a Magyarország számára rendelkezésre álló IMF-hitelkeret ettől megmenti az országot - mondta a portfolio.hu elemzője, aki azonban rámutatott arra, hogy a hitel csak 2010 tavaszáig tart ki.

Államcsőd akkor merül fel, amikor az állam bizonyos kiadásait már nem tudja fizetni - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője, hozzátéve: a fizetésképtelenség első jele, hogy az állam nem tudja időben törleszteni a korábbi kötvényeladásaiból származó kötelezettségeit. Ilyenkor ideiglenes fizetésképtelenséget jelent be, vagy felfüggeszti az államkötvények törlesztését, de elhalaszthatja az állami alkalmazottak fizetéseinek átutalását is.

Jelenleg ettől messze állunk - hangsúlyozta Madár István, aki, mint fogalmazott a húszmilliárdos IMF-hitellel Magyarország kellően sokáig tudja húzni, és az államnak idén már nem lesz kifizetési gondja, vagyis kizárt, hogy pár hónapon belül csődbe menjen az állam.

Rámutatott azonban arra, hogy a nemzetközi segítség csak jövő tavaszig tart, és eddig még nem sikerült megoldani a hazai kötvényeladások újraindítását, amelyből finanszírozni lehetne az államháztartás hiányát és az államadósság folyamatos megújítását. Az elemző szerint ennek oka a rossz nemzetközi környezet és a magyar gazdaság sérülékenysége. Úgy véli: 2010 tavasz után szükség lesz az IMF-hitel megújítására.

Később sem lesz jobb

Madár István hangsúlyozta: az, ami eddig a költségvetés kiigazításával kapcsolatban történt, édes kevés. A most bejelentett kormányzati tervek is csak minimális kiadáscsökkentést jelentenek - véli az elemző, aki szerint ehelyett egy agresszív, sokkterápiaszerű kiadáslefaragásra lenne szükség.

A legnagyobb probléma a nemzetközi környezet és a finanszírozási nehézségen kívül, hogy nagyon gyenge a magyar gazdaság növekedési potenciálja - mutatott rá a szakértő, aki szerint a recessziós időszak után csak 2-3 százalékkal fog növekedni a gazdaság, vagyis nem tudjuk kinőni az államadósságot akkor sem, ha javul a nemzetközi helyzet és a finanszírozási környezet.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×