eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csődbe menjenek-e az amerikai autógyárak?

Már csak a csődeljárás keretében történő átszervezés mentheti meg Wall Street-i elemzők szerint a két nagy detroiti autógyárat, a fizetésképtelenség szélén tántorgó General Motors, valamint Chrysler vállalatot. David Leiker, a Robert W Baird tanácsadó cég elemzője úgy véli: a csődvédelem - bár rövidtávon fájdalmas - a legjobb lehetőség arra, hogy a két óriást átalakítsák, "a kihívások túl bonyolultak ahhoz, hogy azokkal csődeljárás nélkül meg lehessen birkózni".

A GM kedden 16,6 milliárd, a Chrysler pedig 5 milliárd dollár kormányzati támogatásért folyamodott a benyújtott drasztikus átszervezési tervek megvalósításához. A két cég korábban 17,4 milliárd dollár hitelt kapott.

A GM közölte, hogy újabb segély nélkül már márciusban fizetésképtelenné válhat, a Chrysler pedig azt tudatta, hogy újabb hitelek hiányában csődvédelmet kell kérnie. A detroiti hármak közül a Fordnak nincs szüksége állami segélyre.

A szerdai USA Today szerint Washingtonnak, mielőtt határoz az adófizetők pénzének felhasználásáról, el kell döntenie, hogy érdemes-e további állami támogatást nyújtani az autóiparnak? El kell dönteni, a kormány abban segítse az autógyárakat, hogy elkerüljék a csődöt vagy, hogy csődvédelem keretében alakuljanak át? Mindhárom céget egyenlő módon kezeljék, vagy a leggyengébbet hagyják veszni? Reálisak-e a GM és a Chrysler által benyújtott költségcsökkentő és hatékonyságfokozó elképzelések?

A Wall Street-i elemzőkkel szemben az autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak a csődeljárás ellen. A vállalatok vezetése szerint a kormányzati támogatás melletti átalakulás kevésbé költséges, mint a kockázatos csődeljárás, amely Rick Wagoner GM-elnök szerint csak a legutolsó eszköz lehet.

A GM és a Chrysler is bejelentette, hogy több márkát és több ezer munkahelyet szüntetnének meg. A GM - amely december óta 13,4 milliárd dollár szövetségi hitelt kapott - 47 ezerrel csökkentené az alkalmazottak számát és bezárna 14 üzemet, az első negyedévben eladná vagy bezárná a Hummert. A 4 milliárd központi kölcsöntámogatást kapott Chrysler 3 ezer embert bocsátana el, és több modell gyártását leállítaná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×