eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bonyolult a megújuló energiaforrások szabályozása

Nem használjuk ki a nap-, a szél- és a megújuló energiaforrásokat, az Energiaklub szerint azért, mert a szabályozás bizonytalan. A szervezet munkatársa azt mondta: miközben a befektetők 15-20 évre terveznek, a megújulókkal kapcsolatos szabályok félévente változnak.

Bizonytalan és bonyolult a megújuló energiaforrások szabályozása Magyarországon, ezért nem terjedt el ezek használata - vélekedett az Energia Klub munkatársa a szervezet tanulmányát ismertetve.

Varga Katalin az InfoRádiónak elmondta: nem használjuk ki a nap-, szél- és geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, pedig jók a hazai adottságok. Az ország energiafelhasználásnak mindössze 5 százalékát teszi ki a megújuló energia felhasználása, ennek jelentős része biomassza, a többi víz-, nap- és szélenergia - tette hozzá.

A szabályozási és engedélyezési környezeten múlik, hogy Magyarországon a megújuló energiaforrások használata nem terjedt el - hangsúlyozta az Energia Klub munkatársa. Példaként említette, hogy a geotermikus távfűtéshez 17 különböző helyen kell engedélykérelmet benyújtani.

Olyan gyorsan változnak a jogszabályok, és a zöldáramért kapható kötelező átvételi árak, hogy ez elrettenti a befektetőket - mondta Varga Katalin, aki szerint nincsenek kiszámítható, stabil viszonyok, pár havonta változnak a rendeletek.

Az Energia Klub meggyőződése szerint egy önálló törvény kellene a megújuló energiákról.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×