eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyelőre beláthatatlan a GDP idei visszaesése

A kormányzat akkor tudja módosítani a 2009-es költségvetést, ha tisztább képet kap a megváltozott gazdasági helyzetről, valamint az ország külkereskedelmi mérlegéről - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés költségvetési, bizottságának ülésén.

Az utóbbi időben nemcsak Magyarországnak kellett módosítania a makrogazdasági mutatóit, hanem az ország fő gazdasági partnereinek is, ez pedig befolyásolhatja az export illetve az import mérlegét - mondta el a bizottság ülésén Kovács Álmos pénzügyminisztériumi szakállamtitkár. Mindez hatással lehet a magyar költségvetésre.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az ülésen elmondta: a jegybank következő előrejelzése február végére lesz kész, így még nem rendelkeznek adatokkal a megváltozott helyzetre. Ám röviden összefoglalva: egyértelmű, hogy a költségvetési hiány kedvezőtlenebb lehet a novemberben előre jelzett 0,9 százalékos gazdasági visszaesésnél. A változások oka: a többi között az európai konjunktúra a vártnál rosszabb alakulása.

Az MNB elnöke szerint elképzelhető, hogy a gazdasági visszaesés a kormány által jelenleg kommunikált - ám a büdzsében még nem szereplő - 2-3 százalékos még rosszabb is lehet, emellett az inflációs cél alullövése várható. Ez önmagában a monetáris kondíciók javítását igényelné. Ez az elmúlt hónapokban mind a kamat, mind az árfolyam oldaláról megkezdődött, de további lazítás kellene. Mindez a gazdasági teljesítményt tudná élénkíteni, de ha veszélybe kerülne a gazdaság finanszírozhatósága, az mélyebb recesszióba sodorhatja az országot, ezért óvatosan kell eljárni.

Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke úgy vélte: az világos, hogy több mint 200 milliárdos hiánytúllépésre lehet számítani, ha nem történik kormányzati intézkedés, ezt azonban a Fidesz már tavaly ősszel jelezte, így a politikai felelősség mindezért a költségvetést megszavazókat terheli.

Kóka János az SZDSZ frakcióvezetője - utalva Veres János pénzügyminiszter távolmaradására - csalódottságának adott hangot, hogy a pénzügyi kormányzat a megbeszélésre nem állított ki politikust. Mivel a gazdasági visszaesés könnyen lehet 3 százaléknál nagyobb is, ezért a kormánynak olyan tartalékokat is be kell terveznie, hogy a költségvetés alkalmazkodni tudjon egy rosszabb forgatókönyvhöz is. A politikus kezdeményezte egy költségvetési tanács létrehozását, amely a politikai pártoktól függetlenül tudna új költségvetést létrehozni.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×