eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Borivásban élre hágtak a britek

Bár a nemzetközi pénzügyi válság hatásai bizonyos szempontból kiemelten sújtották Angliát 2008-ban, a britek borfogyasztása ennek ellenére - vagy éppen ezért - tavaly is emelkedett. Ennek köszönhetően átvették a világ első számú borimportőri címét Németországtól. A brit borkedvelők tavaly 1,6 milliárd palack tartalmát kortyolgatták el.

Nagy-Britannia, megelőzve Németországot, a világ legnagyobb borimportőrévé vált. A brit borkedvelők mintegy 1,6 milliárd palack bort vásároltak 2008-ban, elsősorban a bortermelésben mennyiségileg is élen járó országoktól, mint Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Államok és Ausztrália - adta hírül a Magyar Bormarketing Kht.

A recesszió ellenére a brit borfogyasztás növekedése várhatóan folytatódik, a híres franciaországi nemzetközi borkiállítást, a Vinexpo-t szervező cég adatai szerint az import további 100 000 palackkal fog növekedni 2012-ig, egészen 1,7 milliárd palackra.

Az IWSR-rel (International Wine and Spirit Research) közösen készített kutatás szerint a borfogyasztás Nagy-Britanniában, ahol csak egy töredéke a piacnak a hazai termék, több, mint 12%-kal növekedett 2003 és 2007 között és 2012-ig további 5,9%-kal fog növekedni.

2007-ig öt év alatt a fajlagos évenkénti fogyasztás 24,6 literről 27,2 literre nőtt, és a következő öt évben várhatóan eléri a 28,3 litert. Ezzel Nagy-Britannia még mindig csak a tizenharmadik a borfogyasztó országok listáján, s ezen a pozícióján a közeljövőben várhatóan nem fog javítani. Az öt legnagyobb borfogyasztó ország Franciaország (58,8 literrel), utána következik Olaszország, Svájc, Portugália és Ausztria.

Habár a fehérbor a britek kedvence, a rozéfogyasztás egyre gyorsabban növekszik a vörösborok kárára. Becslések szerint tavaly a britek 764 millió palack fehérbort ittak, s ez az adat várhatóan 823 millióra fog növekedni a következő öt évben, miközben a vörösbor fogyasztása várhatóan 720 millióról 687 millióra csökken. Tavaly 150 millió palack rozét ittak meg, 2012-ig 47%-os növekedést várnak, amely 220 millió palackot jelent.

Az IWSR előrejelzése szerint a brit értékesítés értéke 2012-re eléri a 3,5 milliárd angol fontot, a tavalyi 3,3 milliárddal szemben.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×