eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Londoni elemzők 1 százalékos euróövezeti kamatot várnak

Londoni elemzők szerint jövőre az eddig vártnál jóval meredekebb ütemben, 1 százalékig csökkenti alapkamatát az euróövezeti jegybank a már elkezdődött recesszió és az ennek nyomán egyre alacsonyabb infláció miatt.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport heti makroadat-figyelő összefoglalóinak e hétvégi kiadása szerint a ház a "lendületesen lefelé tartó" makroszámok ismeretében erőteljesen rontotta a következő negyedévekre szóló euróövezeti növekedési előrejelzéseit.

A cég szerint a harmadik negyedévről előzetes becslésként kimutatott GDP-visszaesést az idei negyedik, és a jövő évi első negyedben is negatív növekedési adatok követik majd. A JP Morgan elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben, éves szintre kivetítve, szezonális kiigazítással 2,5 százalékos, 2009 első negyedében - ugyanezzel a módszerrel mérve - 2,0 százalékos GDP-mínusz lesz az euróövezetben. A ház e metodikával számolva eddig 2,0, illetve 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósolt a valutaunióra ugyanezen időszakban.

A JP Morgan szerint - mivel ebben az erősen recessziós környezetben 2009 elején várhatóan az EKB 2 százalékos célja alá csökken az éves infláció - az euróövezeti jegybank a jelenlegi 3,25 százalékról 2009 harmadik negyedéig 1,00 százalékra csökkenti irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot. A cég elemzői eddig 1,50 százalékon várták az EKB-kamatszint mélypontját.

A JP Morgan a novemberi, fél százalékpontos kamatcsökkentés után decemberre is hasonló enyhítést jósol az EKB részéről.

A ház az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban, Nagy-Britanniában még agresszívabb, 1,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol decemberre.

A Bank of England - a brit jegybank - a piacot megdöbbentő mértékű, 1,5 százalékpontos csökkentést jelentett be ebben a hónapban, a már elkezdődött és várhatóan jövőre kiteljesedő brit recesszióra hivatkozva.

A JP Morgan új előrejelzése az, hogy a jelenleg 3,00 százalékos brit alapkamat jövő év közepéig 1,00 százalékra csökken.

Más elemzők is azt jósolják, hogy a brit kamatcsökkentési hullámnak még messze nincs vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szintén azt várja, hogy jövőre történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×