eur:
389.72
usd:
361.76
bux:
68439.02
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarországnak vannak mélyzsebű barátai?

A kormányzat, politikusok elbagatellizálják a pénzügyi válságot, azt hangoztatják, hogy spekulánsok támadása alatt áll az ország, fűhöz-fához rohangálnak a megoldásért, és megpróbálják elmaszatolni felelősségüket - áll a hvg.hu elemzésében.

Csak az amerikai és európai bankcsődökig volt létjogosultsága annak az eredetileg jegybanki vezetőktől származó mondatnak, hogy Magyarországot a világméretű viharnak csak az oldalszele érinti, azután a kincstári optimizmus kontraproduktív lett - áll a hvg.hu elemzésében, amely a krízis begyűrűzése után tett magyar lépéseket mutatja be.

Az első tehát a válság elbagatellizálása, amely a cikk szerint tovább folytatódik: a múlt héten Bajnai Gordon gazdasági miniszter az amerikai CNBC csatornának arról beszélt, hogy Budapestnek vannak "mélyzsebű" barátai, akik segítenek, ha kell.

A "lassan horrorba forduló komédia" második eleme, hogy a politikusok hangsúlyozták: spekulánsok támadás alá vették az országot. Magyarország nem Izland - emelte ki a CNBC-nek adott interjújában a jegybankelnök, ám ennek rendszeres felemlegetése éppen a meglevő, rémisztő hasonlóságokra irányítja rá a figyelmet - írja a hvg.hu.

A magyar politikusok emellett fűhöz-fához rohangálnak: a kormánynak először a világ pénzügyi rendszerében utolsó menedékként ismert Valutaalapnál sikerült elérni, hogy biztosítsa támogatásáról az országot, majd a miniszterelnök Brüsszelbe vitte a kormányzati javaslatcsomagot, amely szerint az uniónak lazítania kellene a maastrichti szabályokon, majd telefonon tárgyalt a brit miniszterelnökkel és az orosz elnökkel is.

A hvg.hu szerint a nemzeti csúcs célja "a semmi passzírozása és a felelősség elmaszatolása" volt, ráadásul a válságos napokban a cselekvésképtelenség tudatát és látszatát erősíti kifelé.Az elemzés szerint a múlt heti, 300 bázispontos kamatemeléssel a jegybank szinte elment lehetőségeinek a határáig, a kormányzat azonban elmulasztotta, hogy a kamatemelés hatására a saját programjával - melynek először a stabilitást kellene megteremtenie, s aztán a versenyképességet kellene javítania - rácsatlakozzon.

Eszerint az idei és jövő évi költségvetési hiányt a mostani terveknél is drasztikusabban kell leszorítani, amihez értelmes és hiteles, több évre szóló - a szociális rendszert is érintő - kiadáscsökkentési programot kell párosítani, olyan mértékűt, ami egy vagy két év múlva már adócsökkentést, tehát a gazdaság élénkítését is lehetővé teszi - írja a hvg.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×