eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Költségvetési tervezet: az ország adósságállománya csökkenhet

A kormány 3 százalékos GDP növekedés és 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz - jelentette be Veres János pénzügyminiszter, miután a kormány elfogadta a költségvetés tervezetét. A Fidesz frakcióvezetője szerint, a költségvetés nem reagál a világgazdaság kihívásaira.

Három százalékos növekedésre és 4,3 százalékos inflációra számít jövőre Veres János pénzügyminiszter. Szerinte a korábban vártnál szerényebb növekedésnek a lassuló világgazdaság, a tartósan magas olajárak illetve a pénzpiaci bizonytalanságok miatti drágább forrás az oka.

A pénzügyi tárca épp ezért úgy számol, hogy 10 százalék alatti növekedésre lehet számítani, mind az export, mind az import területén. Veres János szerint bővülésre van lehetőség a nyugdíjak, a családtámogatások, illetve az uniós támogatásokhoz kötődo költségvetési kiegészítések területén.

A pénzügyi tárcánál 6,8 százalékos nettó béremelkedéssel, és 2,4 százalékos reálbér növekedéssel számolnak. Veres János szerint jövőre a konvergencia programmal vállaltakkal összhangban 3,2 százalék lesz az államháztartás hiánya, és hosszú évek után az ország adósságállománya csökkenni fog.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a világgazdaság kihívásaira részben adócsökkentéssel, részben az üzleti bizalmat erősítő lépésekkel kellene reagálni.

Veres János tájékoztatóján hangsúlyozta: bízik a parlament támogatásában, abban, hogy december 31-én elfogadott költségvetése lesz Magyarországnak 2009-re.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×