eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A közepes jövedelműek járhatnak jól az adóváltozásokkal

A Pénzügyminisztérium javaslata szerint jövőre az adóterhelés összességében 145 milliárd forinttal csökken - derül ki az InfoRádió birtokába jutott tervezetből. A javaslat szerint 2009-ben 260 milliárd forintos adómérséklés várható, emellett 115 milliárd forint adóátrendezés, ami csak emelésként értelmezhető, hiszen a két összeg különbsége az említett 145 milliárd forint. A kormány várhatóan jövő heti ülésén foglalkozik a javaslattal.

A pénzügyi tárca által készített tervezet szerint a javasolt intézkedések hatására a vállalkozások terhelése 100 milliárd forinttal, míg a lakosság terhei 45 milliárd forinttal csökkennek. Ahogy azt már a korábbi bejelentésekből is tudni lehetett: megszűnik a különadó, ezzel szemben 16-ról 18 százalékra emelkedik a társasági adó alapja, ami a minisztérium tervezete szerint kis eltéréssel a jelenlegi különadó alapjával egyezik meg.

A társasági adóalap kedvezményeit is megnyirbálja a Pénzügyminisztérium tervezete, nem lehet például adóalap-csökkentő tétel a helyi iparűzési adó, illetve a céltartalék. Változik a személyijövedelemadó-kulcs sávhatára: a 18 százalékos kulcs sávhatára a jelenlegi 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedik, megmarad az adójóváírás és a magánszemélyek különadója.

A cégautók adója különadóvá válik, ez azt jelenti, hogy a mainál szélesebb kör fizet majd a cégautók után, megszűnik az ezzel kapcsolatos költségelszámolás, és számít majd az autó kora is.
Csökken a társadalombiztosítási járulék mértéke: a minimálbér kétszeresét meg nem haladó járulékalap után 29 százalék helyett 25,5 százalék, a minimálbér kétszerese fölötti jövedelemrész után azonban változatlanul 29 százalék lesz.

Kevesebb lesz a munkaadói járulék: a minimálbér kétszeresét meg nem haladó járulékalap után 3 százalék helyett 1,5 százalék; a minimálbér kétszerese fölötti jövedelemrész után viszont változatlanul 3 százalék marad.

Az eddig adómentes természetbeni juttatások, illetve adómentes bevételek után 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni, de ezzel egyidejűleg megszűnik a béren kívüli adómentes juttatások eddigi 400 ezer forintos korlátozása.

Ahogy azt már korábban kijelentette Veres János pénzügyminiszter: nő a jövedéki adó mértéke 10 százalékkal, az üzemanyagokat kivéve.

A tervezet bevezető mondataiban hangsúlyozzák: a 2009. évi adóintézkedések szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy meg kell őrizni és folyamatosan javítani kell az államháztartás egyensúlyát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×