eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A jégesők ellenére jó szőlőtermés várható

Sok helyen harmadolta vagy negyedelte az idei szőlőtermést a tavaszi-nyári jégeső - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szaktanácsadója. Urbán András szerint az előző évekhez képest több lehet a peronoszpóra, és nagyobb a fertőzésveszély. Az uniós szabályozásnak megfelelően pedig legalább két-háromezer gazda vágja ki a szőlőtőkéket.

Jók a szőlőtermesztő gazdák kilátásai, mivel mind mennyiségi, mind minőségi szempontból jó termés várható - mondta el az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szaktanácsadója.

Urbán András hozzátette, hogy a nyár hideg miatt nem lesz korai szüret. Ugyanakkor a sok csapadék magasabb növényvédelmi költségeket jelent, a korábbi években nem volt ekkora peronoszpóra és vízharmat fertőzési veszély - jelentette ki a szaktanácsadó.

Úgy vélte, ahol jó a növényvédelem, ott gyönyörű termésre van kilátás. Sajnos azonban, mint emlékeztetett, több borvidéket ért jégverés, ami harmadolta-negyedelte a termést. Főleg Tokajban, Sopronban, a Balaton-felvidék néhány sávjában és Villány egyes részein sújtott a jégeső.

Az európai uniós szabályozásra rátérve elmondta Urbán András elmondta, sajnos a gazdák élni fognak a támogatott tőkekivágás lehetőségével, főleg az idős termelők. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa százezer tagjából két-háromezren vágják ki várhatóan tőkéiket.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×