eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

A GVH szerint nem volt meggykartell

A piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, és nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése okozta az alacsony árakat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ezért a versenyhatóság a hozzá érkezett mindkét termelői bejelentést elutasította, vizsgálat a meggykartell ügyében nem indul.

A GVH-hoz két bejelentés is érkezett a meggypiaci anomáliák miatt. A piacelemezés megállapította: a hazai meggytermés hozzávetőlegesen 80 százalékát exportálják, a kivitel közel 70-80 százaléka meggybefőtt formájában, esetleg közvetlen fogyasztásra megy, a legnagyobb felvevőpiac Németország.

A vizsgálat szerint az árszint idei csökkenése nem a felvásárlók kartellezésének, sokkal inkább a piaci folyamatoknak köszönhető, amelynek egyik eleme, hogy az átlagos termés ellenére túlkínálati piac alakult ki az új ültetvények termőre fordulása miatt.

Az alacsony ár másik okára a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adott információt: eszerint a német kiskereskedelmi láncok 2008-ban közel 0,5 eurót adtak egy üveg meggybefőttért, amiből 80 forint/kilogrammos felvásárlási ár következhet.

Felmerült az is, hogy a tavalyi, magasabb árú alapanyagból, nagyobb önköltséggel készült késztermékből nagyobb készletek maradtak vissza, így tulajdonképpen az vezetett az alacsonyabb felvásárlási árakhoz, hogy a feldolgozók így akarják kompenzálni veszteségeiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×